Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

További leépítések ősztől

Őszre további elbocsátási hullámot valószínűsítenek a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. A munkanélküliségi ráta egyelőre tíz százalék alatti (9,6), ami részben a közmunkaprogramoknak, részben a szezonális hatásoknak köszönhetően nem emelkedett az utóbbi hónapokban. Ősszel azonban csak az lesz a kérdés, mennyivel kúszik 10 százalék fölé.

Idén nyáron a szezonális foglalkoztatás pozitív hatása a tavalyinál gyengébb – véli Rózsa Gergely, az Ecostat kutatója. Prognózisa szerint a nyári hónapokban maradhat a kis javulás, majd az őszi hónapokban következhet a lendületes emelkedés. A közmunkások száma jelenleg 40-45 ezer fő, ez jókora emelkedés a múlt évi mintegy 20 ezer fő után - mondta a szakértő.


Százezren veszíthetik el állásukat


Rózsa szerint a közmunkaprogramok kifutása után valószínű, hogy az ősszel nem lesz újabb állami forrás e célokra. Összességében a vállalati szektorban a májusi állapothoz képest további 80-120 ezer fős elbocsátási hullám jöhet. A kutató az év végére 10,8 százalékos munkanélküliségi rátára számít, míg 2009 átlagában 10,4 százalék lehet a mutató.


Bár akadnak olyan hírek, miszerint egy-egy üzemben már újra vesznek fel munkaerőt, ezt felülmúlja a várható leépítések hatása - mondta a Napinak Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője is úgy véli, ősztől újra nőhet a munkanélküliségi ráta. Az év végére Suppan is 10,8 százalékos rátára számít, de ő 2009 átlagában 10,1-10,2 százalékot vár.


2009. július 30.

Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár