MTV, Rádió, MTI: jelentős leépítések éve lesz az idei"/>
Megjelent: 9 éve

MTV, Rádió, MTI: jelentős leépítések éve lesz az idei

Az év végéig érdemi, lényeges létszámleépítésre kell számítani a közmédiumoknál - mondta egy szerdai konferencián Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója. A szakember konkrétumokat nem árult el, mivel a létszámleépítés mértéke még egyeztetés alatt van a szakszervezetekkel.

"Távlati célunk, hogy a teljes magyar közmédiát a Kunigunda utcában összpontosítsuk. Ennek keretében a Duna Tv már az idén odaköltözhet" - mondta az MTVA vezérigazgatója a Napi Gazdaság által szervezett konferencián. A szakember hozzátette: a felszabaduló ingatlanokat más módon hasznosítanák, nem terveznek ingatlanértékesítést. Az MTI egy darabig még marad a Naphegyen, a Rádió viszont már az idén költözhet, de néhány speciális stúdiómunka marad a Bródy Sándor utcában.

"A reform célja nem csak a költségmegtakarítás, a szerkezeti átalakítással, a párhuzamok megszüntetésével és a létszámleépítésekkel felszabaduló forrásokat minőségi produkciók készítésére fordítjuk majd. Ennek hatása már jövőre érezhető lesz a magyar médiapiacon" - mondta Böröcz István. Az elbocsátásokra azért van szükség, mert az állami médiavállalatok nem tudnak eltartani 3300 embert - tette hozzá. A leépítés pontos mértékéről nem árult el információkat Böröcz, de elmondta: pontosan tudják, melyik területeken hány embert akarnak elküldeni, de ez még egyeztetés alatt van a szakszervezetekkel.

A közmédiumokon belül az MTI is jelentős változáson megy keresztül a következő időszakban: a jövőben az mti.hu oldalról ingyenesen felhasználhatók lesznek a hírügynökség saját gyártású hírei és képei. "Az elmúlt években a nemzeti hírügynökség 4 milliárdos költségvetéséből 1,7 milliárd forint volt piaci bevétel, de ennek nagy része a közmédiumoktól jött, illetve ingatlanhasznosításból származott" - mondta előadásában Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója.

A vezérigazgató hozzátette: az MTI saját gyártású hírei és képei lesznek ingyen, ez a napi 600 hír 65-70 százalékát jelenti. "Azokat nem adhatjuk ingyen, amiket mi is más hírügynökségektől veszünk át, emellett továbbra sem lesznek ingyenesek a napi esemény előrejelzések" - hangsúlyozta Belénessy. A kérdéses anyagok az mti.hu oldalról regisztráció után lesznek felhasználhatók szabadon. A képarchívum nem lesz térítésmentes, csak mintegy 50 aktuális kép lesz felhasználható. Belénessy Csaba hozzátette: az április elsejei határidő technikai okok miatt csúszott, de néhány héten belül megvalósulhat az ingyenesség.

"Az MTI ingyenessége torzítja a piacot, tiltott állami támogatásnak minősül. Ezzel kapcsolatban megtettük a szükséges lépéseket, ha a kormány nem tesz semmit, akkor az Európai Bizottsághoz fordulunk" - mondta a konferencián Braun Róbert, a Független Hírügynökség résztulajdonosa.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter