Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Munkáért segély: népszavazás és törvénymódosítás

Aláírásgyűjtési akcióba kezd a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok polgármestere, aki országos ügydöntő népszavazást kíván kezdeményezni a segélyezési rendszer átalakításáról. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter viszont az, amit a polgármester a segélyek folyósítása kapcsán kitalált, törvénysértő.

Szepessy Zsolt, a település független polgármestere hétfőn elmondta: úgy látja, már csak az ügydöntő népszavazás kezdeményezése maradt meg lehetőségként, hogy változást érjenek el a szociális segélyezés területén és a gyermekvédelmi támogatás kérdésében.

A figyelem akkor irányult Monokra, amikor a helyi képviselő-testület rendeletet hozott ezekben a tárgykörökben - emlékeztetett, hangsúlyozva: a szándék nem az volt, hogy az egyébként is nehéz helyzetben élőket kényszerítsék munkára, hanem az, hogy az igazságtalan rendszert átalakítsák.
Szepessy Zsolt szerint az emberek igénylik, hogy kifejezhessék véleményüket arról, egyetértenek-e a mai segélyezési rendszerrel, vagy úgy ítélik meg, szükség van annak átalakítására.

Szűcs Erika, a szociális és munkaügyi tárca vezetője azon a véleményen van, hogy a monoki rendelet -, amely szerint a szociális segélyek folyósítását közmunkához kötik - alkotmányos jogokat sért.

Szepessy Zsolt bejelentése kapcsán a miniszter úgy fogalmazott: "Ha ő népszavazást akar kezdeményezni a kezdeményezése mellett, akkor próbálja meg, ez egy szabad ország, szabad a kezdeményezés, egy dolgot nem szabad, törvénytelen eszközöket alkalmazni. Ennek nyilvánvalóan lesznek különböző következményei."

A szaktárca vezetője leszögezte: a polgármesternek egyáltalán nincs igaza abban, hogy ez az egyetlen lehetőség, "tudatosan megtéveszti a közvéleményt". "Ugyanis dolgozunk alkotmányos és törvényes megoldáson", a szociális rendszer átalakítása folyamatban van. Ettől függetlenül joga van a saját megoldásának a népszerűsítésére - tette hozzá Szűcs Erika.

Eközben a szociális törvény módosítását kezdeményezi a füzesabonyi önkormányzat, annak érdekében, hogy közmunka feltételévé válhasson a szociális segélyek kifizetése - közölte kedden a város fideszes polgármestere. A jelenlegi rendszer ugyanis rossz, nem ösztönöz munkavégzésre, súlyos társadalmi feszültségeket gerjeszt és a tartós munkanélküliek egy része véglegesen kiszorul a munkaerőpiacról - mondta sajtótájékoztatón Laminé Antal Éve.

Ebben a helyzetben azt javasolják, hogy a törvény módosításával, havonta mintegy 15 nap közmunka végzéséhez köthessék az önkormányzatok a rendszeres szociális segély kifizetését. Vagyis 8 órányi munkavégzést, mintegy 3 ezer forint ellenében számolhatnának be a települések - tette hozzá az önkormányzati vezető.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Tovább csökken a foglalkoztatottak száma, 222 ezren voltak munka nélkül januárban

A munkanélküliek 43 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje keresett állást. Teljes cikk

Czomba Sándor: a cél az aktivitás növelése

A kormány szeretné elérni, hogy a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. Teljes cikk

Ennyi közútkezelő halt meg munka közben az elmúlt években

2000 óta huszonegy közútkezelő hunyt el munkavégzés közben, többnyire az autósok miatt. A Magyar Közút Zrt. fokozott figyelmet kér a közlekedőktől. Teljes cikk