kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Munkahelyi konfliktushoz vezethet, ha nem lesz megállapodás a béremelésekről

A szakszervezetek mindent megtesznek azért, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodást tudjanak kötni a reálkeresetek növekedéséről, mert ez szolgálja leginkább a társadalmi érdeket - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

images

Mindhárom tárgyalófél megállapodást akar, de különböző javaslatokkal: a kormány 4-5 százalékos - infláció mértékű - emelést lát szükségesnek, ami a nettó reálkeresetek szinten tartását eredményezheti. A munkáltatók szerint most nincs szükség béremelésre, fél év múlva, ha kikristályosodnak a gazdasági folyamatok, akár visszamenőleg is megállapodást lehet kötni a bérekről. A munkavállalók a reálkeresetek növelését szeretnék, ezért 80 ezer forintos minimálbérre tettek javaslatot. Az elmúlt évben 4,8 százalékkal csökkent a bérek vásárlóértéke. Az idén az első nyolc hónapban 0,3 százalékkal nőttek ugyan a reálkeresetek, de ez az emberek számára nem igazán érzékelhető.

Az országos bértárgyalások pénteken folytatódnak. Borsik János szerint ha nem lesz megállapodás, és ajánlás nélkül kezdődnek el a helyi bértárgyalások, a szakszervezetek radikalizálódhatnak, ami munkahelyi konfliktusokhoz vezethet.

Az elnök emlékeztetett: a legsúlyosabb problémát a bizonytalan és kiszámíthatatlan helyzet okozza. 2005 novemberében hároméves megállapodást kötöttek a minimálbérek és a szakmunkás-bérminimum emeléséről, de az idén ezekről újra tárgyalni kell. Az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal minden évben sikerült megállapodást kötni a bérajánlásról, ami beépült a helyi bérajánlásokba is. A minimálbérrel együtt mozgott a 120-125 százalékkal magasabb szakmunkásbér-minimum, ezt a gyakorlatot a szakszervezeti álláspont szerint a kedvező tapasztalatok miatt folytatni kell.

A pénzügyi válságra kitérve Borsik János elmondta, hogy az építőiparban, informatikában, autógyártásban már mutatkozik a gazdasági recesszió, ami a beszállítóknál és a közepes vállalkozóknál okoz majd leginkább gondot.

Hozzátette: az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége tiltakozik az ellen, hogy az európai és amerikai mintához hasonlóan a magyar állam "majdhogynem kezesként" nyújtson segítséget a bankoknak. Borsik János megfogalmazása szerint "a jelenlegi átláthatatlan, ellenőrizhetetlen banki műveletekre állami segítséget rávinni nem szabad." A magyar bankrendszer működésének ellenőrzése nem kielégítő, meg kell változtatni, szigorítani a bankok, pénzintézetek működési feltételeit, és csak ezt követően lehet állami segítséget nyújtani.
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek