Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Munkahelyi protokoll - Mutasd a ruhád, megmondom ki vagy!

Az öltözködés mindent elárul az emberről. Egy rosszul kötött nyakkendő, egy gyűrött ing, vagy a zakó hiánya gyakran sokat dob a latba egy elbocsátás vagy céges döntés során. Az Önök kérésére Görög Ibolya protokoll szakértőt arról kérdeztük, melyek az elegáns üzleti öltözködés kritériumai.

Görög Ibolya 1987-1999 között a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, majd protokollfőnöke volt, azóta felnőtt képzéssel foglalkozik, ennek megfelelően hitvallása a precíz, pontos és igényes viselkedés és öltözködés, amellyel megtiszteljük a többi embert és önmagunkat egyaránt. A protokollszakértő részére oldalunk szakértői rovatában többen írtak be arra vonatkozó kérdést, hogy melyek az üzleti öltözködés kritériumai. A szakértő válaszol.

- Olvasóink kérdezték, hogy egy-egy céges összejövetelnél, tárgyalásnál nem tudják, hogy az előírt "üzleti öltözék" voltaképpen mit takar?
- Az üzleti öltözék legfontosabb kritériuma, hogy a "tanult embert" tükrözi - aki nőből van, vagy aki férfiból van. De nem a nemi jellegre teszi a hangsúlyt. A férfiak esetében ez feltétlenül az ing, nyakkendő, szövetnadrág, zakó, lehet öltöny is. Az ing legyen világosabb színű, mint a zakó. A fekete ing harsogóan 'alvilági' üzenetet hordoz. A nőknél a legtökéletesebb a kosztüm blúzzal, vagy szoknya, top, blézer - az "örök hármas". Szerencsésen egészíti ki a női ruházatot a sál, kendő. A nadrág nem minden üzletfélnél elfogadott, például francia, olasz, spanyol partnernél inkább mellőzzük. Ha a nadrág mellett dönt az üzletasszony, akkor az legyen mindig szövetből és elegánsan szabott,
feltétlenül külön sarkú (tehát nem teletalpú) cipővel és csípőt eltakaró blézerrel, blúzzal. Kerüljük a feltűnő mintákat. Az üzletasszony soha nem lehet papucsban.


- Mire figyeljenek a hölgyek az öltözködésben? Vannak-e alapvető szabályok, amelyekre ügyelniük kell?
- Az üzleti életben a szerepünk elsősorban nem a Nő kommunikálása. A hangsúlyt a tudásunkra kell helyezni, a nőiesség megtartásával. Javaslom, hogy olyan frizurát válasszunk, amelyik a homlokot szabadon hagyja (ugye a "tudás helye"). A hosszú haj soha ne lobogjon. Nem árt egy kis smink. A kezünk legyen ápolt, de a körömlakk ne legyen feltűnő színű. Ne hordjunk sok ékszert - sőt, minél kevesebbet. Használhatunk jó minőségű bizsut is. Csizmába, bokacsizmába ne maradjunk, ez azt jelenti, hogy most érkeztünk, vagy már mennénk haza. Elegáns a vékony talpú, nem túl magas sarkú cipő. Még nyáron sem hordjunk minden lábujjat látszódni engedő szandált. Nyáron hétköznap, ha a lábunk szép barna, szőrtelen és a sarok is ápolt, nem baj, ha nem hordunk harisnyát, de fontosabb tárgyalásra, ceremóniákra kell. A szoknya érjen a térdig, a vállunkat soha ne hagyjuk szabadon. Legjobb például nyári nagy melegben egy vékony pántos ujjatlan felső és rá egy kigombolt, könyékig érő selyemblúz. A kézitáskánk legyen kicsi és hordjunk mellé bőr irattartót, esetleg női aktatáskát.

- Fontos-e a kiegészítőkre ügyelni?
- A kiegészítők nagyon fontosak. Ugyanaz a kosztüm toppal három féle sállal már három különböző öltözet. A selyemsálak, kendők nagyon öltöztetnek. A kiegészítők - határidő napló, irattartó, táska, cipő, pénztárca stb. - bőrből legyenek. A tollunk is árulkodik - soha ne hordjunk műanyag tollat, még ha hajlamosak vagyunk elveszíteni is.

- A férfiak esetében milyen öltözködési szabályok vannak? Manapság egyre több férfi nem visel nyakkendőt, az öltöny viselése pedig még annál is ritkább...
- Hétköznap, ülve az irodában, üsse kő, vegye le a nyakkendőjét. De tárgyalásra mindig zakó-ing-nyakkendő viselése a kötelező. A nyakkendőnek az övkorcot még el kell takarni, se hosszabb, se rövidebb ne legyen. Mellényes öltönyt csak rövid ideig lehet hordani, mert ránkmelegszik. Az ing-mellény látvány slampos, 'még nincs felöltözve', vagy 'most vetkőzik' üzenete van. Férfiak ne hordjanak ékszert - ami megengedett, a karikagyűrű vagy a végzettséget jelölő vagy családi pecsétgyűrű, karóra, ami lapos és ha lehet, bőrszíjas. A férfiaknál is fontos az ápoltság - a borostás arc 'macsós', nem a tanultságra engedi a hangsúlyt.

- Főleg férfiak részéről többször felmerül a kérdés a névjegykártya-tartó problematikája kapcsán, hogy ajánlott-e és ha igen, milyen névjegykártya-tartót illik hordani férfiak és nők esetében és hol illik tartani?
- A névjegytartók millió variánsa létezik - de mind, hogy úgy mondjam, 'kétkezes', tehát nem könnyű a kezelése. Lehet az irattartó belső zsebében is, irattárcában is - a lényeg, hogy ne
gyűrődjön meg. Ha mégis tartót használunk, az legyen bőrből vagy fémből.


- Milyen színek viselését ajánlja hölgyek/férfiak számára különleges alkalmakkor és hétköznap?
- A színekben is legyünk kicsit konzervatívak - különösen a pénz- és értékpiac közelében dolgozók. A férfiaknak a szürke árnyalatai mindig jók, ne hordjon egy férfi élénk színeket. A sötét öltönyt - amit fehér inggel kell viselni, ha előírás-szerűen ez a kötelező - vagy napközben ceremóniákra, vagy 18 óra után kezdődő rendezvényekre javaslom. A nőknél azért két semleges szín mellett legyen egy élénk - például szürke kosztűm, fekete top és vaniliasárga sál. A nők a 18 óra utáni rendezvényekre, például fogadásra - hordhatnak élénk színeket, merészebb szabású ruhákat is - de soha ne felejtsük el, nem csak a hibátlan alak számít, de a kor is!

- Esetleg van valamilyen fortély, ami a kicsit teltebb hölgyek/urak öltözködésében segíthet?
- A teltebb férfiak inkább csokornyakkendőt hordjanak, mert nehéz hosszúra kötni a nyakkendőt (ugye, hogy az övkorcot takarja). A gyapjú és a kasmir anyagok téli vagy sportosabb zakóhoz valók, pl. vadászaton.. A legelegánsabb a selyem nyakkendő. Mintázatában a konzervatív a zsakard, aprómintás,. A csíkos zömmel klubnyakkendő, óvatosan.
Keskeny archoz, nyúlánk alkathoz lehet keskeny nyakkendő, de korpulensebb, széles arcú férfi jobb, ha klaszikus széles nyakkendőt hord.
A nyakkendő csomózása sokat elárul - mikor leveti, ki kell csomózni és felvételkor ujrakötni, a többször viselt nyakkendőcsomó stílustalan, az anyag egy helyen feszül és piszkolódik.
A konzervatív a keskeny, apró csomó, az olaszos a szélesre szabott és nagy csomóval megkötött. De a csomónak illenie kell az ingnyakhoz és a zakó reverjéhez is. Az un. kent gallérhoz, ami párhuzamosan inkább lefelé áll, furcsa a széles csomó, az az un. cápanyakú inghez jó, e ezt széle arcú férfiak ne hordják.
A nyakkendő bélése is befolyásolja a csomót, mert minél vastagabb a selyem alatt a bélés, annál szélesebb és határozottabb a csomó.
A nyakkendő alsó szárát kell erősen meghúzni, ettől megszorul a csomó és kialakulnak a csomó alatti ráncolatok, ezek befolyásolják a külső képet. Minél szorosabb a csomó, annál határozottabbak a kialakult ráncok és ezáltal elegánsabbak.
Határozott, éles arcvonal - cápa vagy kent-gallér széles, vastag csomóval.
Kerek arc, rövid nyak - kent gallér, keskeny, hosszúkás nyakkendőcsomóval
Hosszúkás, keskeny arcforma: cápa vagy kent gallér, hosszúkás csomóval
Magas homlok, hosszú nyak és arc, erős áll: a cápa gallér, mert szélesíti az arcot és rövidíti a nyakat.


A divat követése? Ahogy II. Erzsébet mondta, "ha nem rohansz a divat után, nem tudsz kimenni belőle". Tehát ne legyünk naprakészek, de ne is divatjamúltak. Az örök elegancia egy kicsit konzervatív.Garai Katalin


Személyes protokoll-tanácsadásra lenne szüksége? Görög Ibolya
elérhetőségéhez kérjük, kattintson az alábbi linkre:
http://web.axelero.hu/gorog/
Follow hrportal_hu on Twitter

Megmutatjuk a sikeres apróhirdetés feladás titkait

Egyre több ember használja a népszerűbb apróhirdető oldalakat, vagy vásárlás, vagy eladás céljából. A kínálat egyre nagyobb, az emberek pedig egyre jobban belejönnek használatukba és tapasztalatot szereznek. Eladni mindenki szeretne, hiszen egy ideig mindenki mindent megtart, majd egy idő után eszébe jut, hogy talán még egy jó kis üzletet is kihozhat ebből! tovább..

  További cikkek
  Csokoládékereskedők csaltak el 626 millió forint adót

  Egy tatabányai és egy budapesti cég a gyanú szerint 626 millió forint adót csalt el, mert Lengyelországból, Szlovákiából és Bulgáriából behozott... Teljes cikk

  December 25. munkaszüneti nap lesz Ukrajnában

  A kijevi parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében ezentúl munkaszüneti nap lesz december 25., a világ keresztényeinek többsége... Teljes cikk

  Új gyáregységet nyitott az indiai cég Kecskeméten

  Az indiai tulajdonú, autóipari Samvardhana Motherson Group (SMG) 30 milliárd forintos beruházással új gyáregységet nyitott Kecskeméten, a fejlesztés... Teljes cikk

  Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

  Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik... Teljes cikk

  Megmutatjuk a sikeres apróhirdetés feladás titkait

  Egyre több ember használja a népszerűbb apróhirdető oldalakat, vagy vásárlás, vagy eladás céljából. A kínálat egyre nagyobb, az emberek pedig... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár