kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Mik a munkahelyi öltözködés legfontosabb szabályai?

A kérdés talán inkább úgy helyes, hogy vannak-e még egyáltalán szabályai a munkahelyi öltözködésnek?

munkahelyi öltözködés-

Hiszen egyre kevesebben járnak öltönyben, nyakkendőben munkába… Mit illik és mit nem? Ennek járunk utána ebben a cikkben.

Társadalmunk egyre elfogadóbb, és ez sokszor meglátszik a munkahelyi öltözködésen is. Bár cégenként és pozíciónként is eltérhetnek a szabályok, azért vannak olyan általános elvek, amiket érdemes betartani, mikor a munkahelyünkre tartunk. Gondolj csak bele, hogy alapvetően az első dolog, amit meglátunk a másik emberen, az az öltözéke, és ebből már automatikusan következtetéseket vonunk le a személyiségére vonatkozóan, ezért az öltözék fontos üzeneteket hordozhat mind a magánéletben, mind a munkahelyen.

Mi a munkahelyi dress code?

Az USA-ban már az ’50-es években megjelentek az öltözködésre irányuló előírások, főként a business területen. A Dress code tulajdonképpen olyan írott vagy íratlan szabály, ami meghatározza az öltözködést. Megkülönböztetünk White Tie, Black Tie, Casual, Smart casual és még egyéb irányvonalakat, amiknek különböző jelentésük van.

Munkahelyen manapság leginkább a casual és smart casual hódít, de általánosnak számít a business standard / business casual is. Nézzük meg mi mit jelent:

Business standard / Business causal

Talán ez a legtermészetesebb elvárás egy irodai környezetben. Persze szigorítások előfordulhatnak munkahelyen belül, de ez alapjában véve formális ruhát jelent, leginkább a sötét színek dominálnak a fehérrel. 

 • Nők esetében a (legalább térdig érő) szoknya vagy nadrág sötét színben, a felső pedig fehér vagy világos színű, semmiképp nem feltűnő, rikító blúz vagy elegáns póló. Erre egy sötét színű blézer jön, ami akár szett is lehet a szoknyával vagy nadrággal. 
 • Férfiak esetében is a sötét nadrág és zakó párosításhoz világos színű ing dukál. 

A lábbelik mind a két esetben elől zártak, elegánsak. Fontos, hogy ebben a dress code-ban a felsők nem lehetnek kivágottak, mély dekoltázzsal rendelkező ruhadarabok, az inget sem lehet túl mélyen kigombolni, a feladat az egyszerű elegancia megtestesítése.

Smart casual

Sokszor elmosódnak a határok a business casual és smart casual között, de míg az előbbi formálisabb, tradicionálisan elegánsabb, úgy az utóbbi inkább a divatot követve elegáns, kicsit lazább. Mind a kettőnél fontos, hogy tiszta, igényes és jó minőségű ruhák legyenek a kiválasztott darabok, semmiképp sem lehet slamposan megjelenni. 

A Smart casual-nél például, a blézer/zakó és az alsó nem feltétlenül kell, hogy egyszínűek legyenek, viszont az a jó, ha harmóniában vannak, passzolnak egymáshoz. A blúz vagy ing lehet többszínű vagy mintás is, de még mindig fontos, hogy ne legyen rikító színe.

Casual

Hétköznapi, utcai viselet, amit érdemes igényesen összeválogatni, hogy megfeleljen a munkahelyre, és utána akár egy baráti találkozóra is. Ezt az öltözködési módot könnyen lehet elegánsabbá változtatni, ezzel pedig már a Smart Casual kategóriába kerül a viselet.

Mit vegyél fel olyan munkahelyre, ahol nincs megszabott dress code?

Itt könnyebb helyzetben vagy, mert szigorúan nem kell megfelelni semminek, de azért a józan ész határait itt is be kell tartani. 

Munkahelyi öltözködés nőknek

A nőknek kerülni kell: 

 • a túl rövid szoknyát, amiből kilátszik a fenék
 • a mély dekoltázsú felsőt
 • a csillámos, csillogó-villogó felsőket, cipőket, szoknyákat és nadrágokat, ezek nem a munkahelyre valók
 • a túl sportos megjelenést is, maradjon meg a nőiesség
 • a spagettipántos felsőket, haspólókat, vagy vállpánt nélküli felsőket 
 • a neccharisnyákat, vagy ehhez hasonlókat

Ha sportosabban öltözködsz a mindennapokban, akkor is vannak minimumok, például a melegítőt és a sportleggingseket hagyd meg a munkaidőn kívüli programokra, de egy normális sportcipő, farmer és póló megfelelő lehet.

Olyan lábbelit válassz, ami egész napra kényelmes, nem kell magassarkú ahhoz, hogy csinos legyen valaki

A leggings nem nadrág! Ha „utcai” leggingset veszel, társíts hozzá egy ruhát is, ami legalább combközépig ér. A sportleggings minden helyzetben kerülendő, kivéve, ha a munkád is a sport körül forog.

Ékszerekből a kevesebb több :)

Munkahelyi öltözködés férfiaknak

Természetesen az uraknak is figyelembe kell venni pár dolgot, még akkor is, ha szabadon választhatják meg a munkaruhát:

 • Ne legyen a ruha foltos vagy szakadt
 • A melegítőnadrág és pulcsi otthonra vagy az edzőterembe való
 • A farmer és zakó elegáns párost tud alkotni egy megfelelő felsővel, de a farmer ne legyen szakadásokkal tűzdelve, és megfelelő galléros pólót válassz hozzá
 • A lábbeli zárt cipő legyen, kényelmes, de ne túl sportos – a szandál, papucs nyáron sem illik munkahelyre

Ezeken felül a munkahelyen is érdemes arra figyelni, hogy olyan ruhadarabokat válogass össze, amik hűen tükrözik személyiségedet, ugyanakkor nem feltűnőek, kirívóak, nem keltelenek kellemetlen hatást.

Farmert csak akkor viselj, ha az engedélyezve van. Ma már a Smart Casual részeként a sötét színű farmer elfogadott egy zakóval, ráadásul igen praktikus, hiszen a munka utáni programokra is megfelelhet.

„A stílus abban rejlik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt három tényező közt: kik vagyunk, mi áll jól nekünk és hová tartunk. Ezt az egyensúlyt tükrözze az öltözködésünk” /Giorgio Armani/

Ha valaki, akkor Armani tud pár dolgot a divatról és az öltözködésről. A divat alapjaiban határozza meg, hogy ki mit vesz fel, és sokszor érezheted azt, hogy nem tudsz önmagad lenni a dress code miatt. Ám ez nem kell, hogy így legyen, hiszen manapság a legtöbb munkahelyen elég rugalmasan kezelik az öltözködési szabályokat. Egy másik ideillő idézet szintén Armanitól tovább boncolja, hogy nem is igazán a ruhadarabok számítanak:

„A divatban már mindent feltaláltak. manapság azon áll vagy bukik a dolog, hogyan rakjuk össze ezeket az elemeket: nyakkendő, elasztikus nadrág, zakó. Ezt nevezzük stílusnak.” /Giorgio Armani/

Hol vannak a legszigorúbb szabályozások az öltözködést illetően?

Vannak munkahelyek, ahol kötelezően betartandó öltözködési szabályok vannak. Ilyen például a magas rangú tisztségviselők, vagy a diplomaták világa is. Ezekben az esetekben az öltözék nem csak az adott ember stílusérzékéről üzen, hanem arról is, hogy a viselője tisztában van-e a saját, és a másik nemzet öltözködési szabályaival, legyenek azok írott vagy íratlan szabályok. Ezeknél a munkaköröknél igen sűrűn kell rendezvényeken megjelenni, ahol a meghívókon általában szerepel a dress code, így nem lehet nagyot tévedni, ám tárgyalások, meetingek, vagy hétköznapi munkájuk során saját felelősségük, hogy megfelelően öltözködjenek. Amennyiben az előírásoknak nem felelnek meg egy rendezvényen, előfordulhat, hogy senki nem fog velük szóba állni, és szó szerint ki fogják nézni onnan. Ez így elég gyerekesnek tűnhet, de a szabály az szabály, és nincs kivétel. Előfordul, hogy attasé minőségben katonai múlttal rendelkezők kerülnek kirendelésre, akik ilyen esetekben díszegyenruhában szoktak megjelenni.

Talán egy fokkal könnyebb azon diplomaták helyzete, akiknek egyenruhájuk van, hiszen annak viselése már egy tiszteletreméltó dolog, ezért bár kilóghat egy bálról, fogadásról, mégsem okoz feszültséget. 

Egyre kevesebb állam ír elő uniformist a diplomatáknak, mára már inkább csak a hatóságok, fegyveres testületek és a karhatalom tagjai viselnek egyenruhát.

Összességében az a legfontosabb a munkahelyi öltözködésben, hogy vedd figyelembe a dress code-ot, és ennek alapján alakítsd ki a kényelmes és praktikus stílust, ami megfelelően tükrözi a személyiségedet, ugyanakkor kellő mértékben sugároz komolyságot.

 • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk