Munkajogászt javasol alkotmánybírónak az LMP "/>
Megjelent: 10 éve

Munkajogászt javasol alkotmánybírónak az LMP

Az LMP Lehoczkyné Kollonay Csillát, az ELTE munkajogi tanszékének vezetőjét javasolja alkotmánybírónak - ismertette Schiffer András frakcióvezető az párt képviselőcsoportjának döntését.

Az MSZP, a KDNP és a Jobbik ismét júliusi jelöltjét - Mészár Rózát, Dienes-Oehm Egont, illetve Zétényi Zsoltot - javasolja alkotmánybírónak választani. A Fidesz még nem döntött, a javaslattétel joga a frakció felé Orbán Viktort illeti meg, a pártelnök-miniszterelnök azonban ezt még nem tette meg.

A pártoknak azért kell javaslatot tenniük új alkotmánybíró személyére, mert Trócsányi László lemondott posztjáról. Ez azután történt, hogy július közepén az Országgyűlés szakbizottsága egyöntetűen támogatta Trócsányi párizsi nagykövetté jelölését.

Az Alkotmánybíróság tagjait kétharmados többséggel választja meg az Országgyűlés. A jelöltekről egy tizenöt tagú eseti bizottság dönt; jelöltté az válik, aki legalább nyolc képviselő támogatását bírja a tíz kormánypárti taggal működő testületben.

Az Országgyűlés legutóbb júliusban választott alkotmánybírókat. Akkor a Fidesz két jelöltjét, Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt választották a testület tagjává. A titkos szavazáson Bihari Mihály, az Ab korábbi elnöke 271 szavazatot kapott, míg Stumpf Istvánra, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterére 265-en voksoltak.

Az MSZP által jelölt Mészár Róza 37, a Jobbik által javasolt Zétényi Zsolt 46, az LMP által javasolt Tóth Mihály 7, Lehoczkyné Kollonay Csilla 21, Bándi Gyula pedig 16 szavazatot kapott. A KDNP jelöltje, Dienes-Oehm Egon visszalépett a választástól.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új vezérigazgató a Mediaworks élén

Liszkay Gábor utódja az elmúlt években Magyarország washingtoni nagykövete volt. Teljes cikk

Új HR igazgatót nevezett ki a Talentuno

Sokoldalú, számos iparág vállalati kultúráját, valamint a startupok világát is jól ismerő szakember csatlakozott a Talentuno vezetőségéhez:... Teljes cikk

Rigó Csaba Balázs a GVH elnöke 2026-ig

Április közepétől hat évig Rigó Csaba Balázs lesz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke. A fogyasztók és a verseny tisztaságának védelme... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek