Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Munkásgyűlés a BorsodChemben a létszámleépítés miatt

A BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) kazincbarcikai üzemében érdekképviseletek kezdeményezésére tartottak munkásgyűlést, ahol a cég képviselői kifejtették az 550 fős leépítés okait és a hatékonyság-javító intézkedéseket.

A vezérigazgató hangsúlyozta: ez a fejlesztés azt célozza, hogy a cég a jövőben is hosszú távon a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő borsodi térség legnagyobb foglalkoztatója maradhasson. A BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) kazincbarcikai üzemében érdekképviseletek kezdeményezésére tartottak munkásgyűlést. A sajtó számára nem nyilvános rendezvényen a vállalat vezetése ismertette a gazdasági válság okozta nehézségek miatt tervezett 550 fős létszámleépítés okait, és a vállalat jövőre vonatkozó elképzeléseit. A társaság közleményében ismertette a munkásgyűlésen elhangzottakat, kiemelve a tömeges elbocsátás okait is.

A vállalat vezetése emlékeztetett arra, hogy a BorsodChemben az elmúlt három évben folytatódott a hosszú távú stratégia megvalósítása, amelynek célja, hogy a BC Zrt. regionális szereplőből Európa egyik vezető vegyipari vállalatává váljon, illetve az, hogy a társaság termékportfóliójában az izocianátok, nevezetesen az MDI és a TDI játsszák a főszerepet.

Az idei évre eredetileg tervezett évi 200 kilotonnás TDI kapacitásbővítés azonban valószínűleg legalább egy évet késni fog, mivel a vállalatnak piacain számos átmeneti nehézséggel kell szembenéznie.

Hangsúlyozták, hogy a hazai gazdasági környezet strukturális hátrányai, a nagyon magas áramárak, a nem elegendő mennyiségben rendelkezésre álló szén-dioxid-kibocsátási kvóták, valamint a gazdasági világválság miatt alakult ki az a helyzet, amely a létszámleépítést indokolja.

Ezek miatt a menedzsment átfogó költségcsökkentési és hatékonyságjavítási programot indított, áttekintette a szervezeti struktúrát, a vállalat működését, és úgy döntött, hogy - mivel várhatóan az üzleti környezetet jellemző kedvezőtlen tendenciák valószínűleg középtávon is fennmaradnak - "a hatékonyságjavítás érdekében átszervezi a vállalat humán erőforrás állományát is" - részletezte a tájékoztatóban a BC Zrt.

A munkaügyi törvény előírásainak megfelelően, a menedzsment február 3-án értesítette a BorsodChem szakszervezeteit, a munkavállalók képviselőit, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaügyi központot a várható létszámleépítésről, és tárgyalásokat kezdeményezett velük a folyamat lebonyolításáról.

Eördöghné Pataki Irén, a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezet elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezetével (VMFSZ) együtt értékelik a kialakult helyzetet, és a hétfőn történt eseményekről - a szakszervezetek egyeztetéseiről, illetve a munkásgyűlés tapasztalatairól, valamint a kibővített testületi ülésekről - közösen nyilatkoznak majd.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk