Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Munkástanácsok: csökken a reáljövedelem 2013-ban

Munkástanácsok szerint bár vannak pozitív elemei a jövő évi költségvetésről pénteken benyújtott törvényjavaslatnak, 2013 nem a munkavállalók éve lesz költségvetési szempontból, míg az Autonómok szerint "álomszerű" és instabil büdzsét vetít előre a tervezett költségvetés.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke "álomszerűnek, bizonytalannak és instabilnak" nevezte a 2013-as büdzsét. Hétfőn az MTI-nek kifejtette: egyes elemeket alul-, míg másokat túlbecsül a kormány. Utóbbira példaként említette, hogy a kabinet - a szakértőknél lényegesen optimistábban - 1,6 százalékos gazdasági bővüléssel számol jövőre. Az elnök szerint ennek a tényszámok ellentmondanak, a beruházások alakulása sem támasztja alá a kormány optimizmusát.

Borsik János szerint a beruházások visszaesésének oka a tárgyalások "halogatása" a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az elnök szerint a kormány belső fogyasztás növekedésére vonatkozó várakozása is túlzottan optimista, mivel az embereknek már nincsenek tartalékaik, és a különadók, valamint az új adók is őket terhelik.

A munkaerőpiac kapcsán azt mondta, hogy annak felvevőképessége romlik, a beruházások elmaradásával pedig nem jönnek létre új munkahelyek. Az új Munka törvénykönyve sem segíti a foglalkoztatás bővülését Borsik János szerint, emellett könnyebbé, olcsóbbá, és gyorsabbá teszi az elbocsátást.

A foglalkoztatás és a gazdaság bővülésének egyaránt gátja az egykulcsos adórendszer - vélekedett az ASZSZ elnöke, hozzátéve, hogy a kormány 2013-ra vonatkozó 4,2 százalékos inflációs célja is túl optimista. Ehelyett inkább 5,5 és 6 százalék közötti drágulással lehet számolni, ami egyértelműen csökkenti a reálkereseteket, a bérek és nyugdíjak vásárlóértékét, és így a belső fogyasztást - vélekedett.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke kiemelte: a költségvetés alapvető céljaival - miszerint az államadósságot csökkenteni kell a költségvetési egyensúly megtartása mellett - egyetértenek, ugyanakkor ezek az alapcélok kihatnak a munkaerő-piacra is.

Az elnök szerint pozitívum a lakástámogatási rendszer bővítése, ugyanakkor ezt is csak a felső középosztály veheti igénybe, az átlagos munkavállalók nem. A Munka törvénykönyvének változásai is rontják az átlagos munkavállaló alkupozícióját, a jövedelmi különbségek pedig tovább nőnek - vélekedett.

Palkovics Imre elmondta: egyet lehet érteni a nagy profittal rendelkező multik megadóztatásával, azonban véleménye szerint kedvezményt kellene adni azoknak a nagy cégeknek, amelyek a megtermelt profitot beruházásokba forgatják vissza, mivel ez a foglalkoztatásra is pozitív hatással lenne.

A jelenlegi válság, és a költségvetési szükségszerűségek rövidtávon nem hoznak előnyt a munkavállalóknak, így 2013 költségvetési szempontból nem a munkavállalók éve lesz, és a reáljövedelem is csökken - mondta Palkovics Imre. Hozzátette, hogy egy kiegyensúlyozott költségvetés gazdasági növekedést, és később foglalkoztatás-bővülést hozhat.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

Azokat a vállalkozásokat keresik, amelyek bemutatható, tényleges innovációs tevékenységet végeznek. Teljes cikk

450 dolgozót bocsát el a Magyar Telekom

A munkavállalók munkaviszonyának megszüntetésére a jövő év első negyedévében kerülhet sor. Teljes cikk

Sztrájkot helyeztek kilátásba az áruházi dolgozók

Több áruházlánc alkalmazottja is jelezte, hogy készek az egységes munkabeszüntetésre, ha helyzetük nem oldódik meg. Teljes cikk