Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Nagy-Britannia: nagyarányú elbocsátások az üzleti szolgáltatói szektorban

A citybeli befektetési banki állások tömeges leépítése nyomán a londoni üzleti szolgáltatói szektorban is súlyos mértékű, több százezres elbocsátások várhatók a következő években az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző és elemző cég hétfői prognózisa szerint.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres előrejelzéseket tesz közzé a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, hétfőn azt jósolta, hogy 2009-2010-ben összesen 275 ezer állás szűnik meg az üzleti szektort kiszolgáló ágazatokban, köztük az ingatlanközvetítési, az információ-technológiai, a jogi és könyvvizsgálói, valamint a reklámszakmában. A CEBR becslése szerint jövőre 169 ezer, 2010-ben további 106 ezer üzleti szolgáltatói állás tűnik el. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi csúcsról a ciklus 2010-ben várt mélypontjáig mérve az ebben az ágazatban foglalkoztatottak 7 százalékának mondanak fel.

A ház kiemeli, hogy az üzleti szolgáltatási szféra rendkívül fontos szerepet tölt be a brit gazdaságban: az utóbbi tíz évben létrejött új állások hozzávetőleg egyharmada ebben a szektorban keletkezett, és a kormányzó Munkáspárt 1997-es hatalomra kerülése óta az ágazat éves átlagban 5 százaléknyival járult hozzá a nemzetgazdasági szinten évente megtermelt bruttó értéktöbblethez, vagyis az éves összevetésű GDP-növekedésekhez.

Az egyik legsúlyosabban érintett részterület a reklám, ahol a CEBR londoni szakértői 2010-ig a 2007-es állapothoz mérve 17 százalékos állásszám-vesztést jósolnak; ezzel az 1995-ös szintre kerülne vissza a foglalkoztatási szint ezen a szakterületen. A cég nemrég a citybeli banki foglalkoztatásról is rendkívül komor előrejelzést adott ki. Azt jósolta, hogy 2008-ban 28 ezerrel, jövőre további 34 ezerrel - vagyis két év alatt több mint 60 ezerrel - csökken a banki alkalmazottak száma a londoni pénzügyi központban, ahol tavaly még átlagosan csaknem 353 ezren dolgoztak úgynevezett City típusú befektetési banki munkakörökben.

A CEBR e korábbi előrejelzése szerint a hatalmas leépítések nyomán 2009-ben - az év egészére vetített átlagot számítva - 290 ezer bankár dolgozik majd a londoni pénzügyi városrészben; ehhez hasonló citybeli foglalkoztatást legutóbb 1998-ban mértek. A prognózis szerint ha majd a por leülepszik, egy egész másfajta City képe fog kibontakozni: sokkal szigorúbbak lesznek a szabályozók és kockázatkezelési eljárások, és nagyobb hangsúlyt kap a tranzakciók előtti gondos vizsgálat.

Ezt más nagy londoni házak is jósolják. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő minapi londoni elemzése szerint a mostani válság múltával olyan pénzügyi világ képe bontakozik majd ki, amelyet a banki és értékpiaci felügyeltek erőteljesebb helyi és globális együttműködése, a pénzügyi szektorbeli dereguláció és privatizáció eddigi hosszú folyamatának visszafordulása jellemez. A S&P szerint valószínű, hogy a szabályozó hatóságok újra előveszik, és jó eséllyel tovább szigorítják a Bázel-II. gyűjtőnéven számon tartott banki tőkemegfelelési előírásokat.

A CEBR szerint jövőre még az ideinél is vékonyabbak lesznek a prémiumborítékok a Cityben: 2009 végére a ház 2,769 milliárd font összjutalmat jósol a londoni bankároknak. Ez az összeg már 70 százalékkal lenne kevesebb a 2006-os csúcspontnál.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk