Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

"Nem elfogadható, hogy félreállítsák a szakembereinket csak azért, mert magyarok"

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) attól tart, hogy a prefektusok leváltása csak az első lépést jelenti az új bukaresti hatalom politikai tisztogatásai sorában; a prefektusokat a minisztériumoknak alárendelt intézményekben vezetői tisztségeket betöltő magyar szakemberek leváltása követheti.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az MTI-nek elmondta, hamisnak bizonyult Victor Ponta miniszterelnök korábbi bejelentése, amely szerint az új hatalom csakis szakmai alapon hajt végre cseréket az adminisztrációban. "Egyik napról a másikra kiderült, hogy szakmai alapon egyik magyar prefektus vagy alprefektus sem felel meg a követelményeknek" - jegyezte meg Kovács Péter.

A főtitkár elismerte, a prefektusi, alprefektusi tisztségeket betöltő személyek többségének volt politikai kötődése. "Nem a Holdról jöttek, egy részük politikai tevékenységet folytatott, és feltehetően az elkövetkezőkben is politikai tevékenységet folytat" - fogalmazott Kovács Péter. Hozzátette azonban, ez nem ok arra, hogy azokban a megyékben, amelyekben a magyarság aránya jelentős, a magyarokat ne engedjék a fontos tisztségek közelébe. "Nem elfogadható, hogy félreállítsák a szakembereinket csak azért, mert magyarok, csak azért, mert az RMDSZ támogatását élvezik" - jelentette ki a főtitkár.

Kovács Péter aggasztónak tartotta, hogy a kormány feltehetően azoknak a szakembereknek az eltávolítására is készül, akik a minisztériumoknak alárendelt megyei intézményekben versenyvizsgával elnyert vezetői tisztségeket töltenek be. "2009-ben megtapasztalhattuk már, hogy az RMDSZ távozása a kormányból etnikai tisztogatást vont maga után a közszférában" - idézte fel a főtitkár. Lehetségesnek tartotta, hogy ezen az alapon a 84,8 százalékban magyarok lakta Hargita megyében és a 73,6 százalékban magyarok lakta Kovászna megyében magyarul nem beszélő főtanfelügyelő, és főtanfelügylő-helyettes irányítja majd az oktatást. "Ők fogják majd megszabni a prioritásokat a magyar nyelvű oktatásban" - vázolta a perspektívát a főtitkár. Úgy vélte, mindez azért történik, mert az RMDSZ jelenleg a politikai képviseletet nem tudja kormányzati szinten is ellátni.

A főtitkár úgy vélekedett, ha az RMDSZ-nek megfelelő súlya van önkormányzati, parlamenti, vagy kormányzati szinten, megálljt tud parancsolni az efféle folyamatoknak. "Ha nincs súlyunk, a fejünk fölött fognak dönteni" - jelentette ki Kovács Péter. Hozzátette: "nem az RMDSZ feje fölött, hanem a magyar közösség feje fölött".
Follow hrportal_hu on Twitter