Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Nem fognak össze a gödöllői munkaerő-piaci szereplők

Egyebek mellett a munkaerőpiac szereplőinek összefogására, színvonalas képzési kínálatra, karrierkövetésre, illetve a tömegközlekedés fejlesztésére lenne szükség a gödöllői kistérség által nyújtott foglalkoztatási lehetőségek kiaknázására - olvasható a Gödöllői Foglalkoztatási Paktum felmérésének összegzésében.

A munkaadók, munkavállalók, önkormányzatok, térségi oktatási intézmények, civil szervezetek, szociális intézmények, illetve a munkaügyi központ véleményéből "kiolvasható" egyik legfontosabb következtetés, hogy a gödöllői és környékbeli vállalkozások nem ismerik egymás helyzetét, így nem tudják összehangolni igényeiket - olvasható az összegzésben.

A felmérés szerint jól jellemzi az elszigeteltséget, hogy a megkérdezett vállalkozások 59 százaléka sem szakmai, sem kamarai együttműködésben nem vesz részt. Ugyancsak hiányzik munkáltatók, munkavállalók és a térségi oktatási intézmények közötti hatékony kapcsolat, noha a válságból való kilábalás ezt szükségessé tenné.

A kistérségi álláskeresők helyzetét összegezve a paktum rámutat: a gödöllői kistérségben az országos átlaghoz képest a magasabb iskolai végzettség a jellemző. Ennek egyik magyarázata a szolgáltatási és ipari ágazat környékbeli dominanciája, a másik pedig az, hogy Gödöllőn található az ország egyik meghatározó felsőoktatási intézményének központja, a Szent István Egyetem - olvasható a közleményben.

A felmérés szerint ez jó lehetőséget teremt a munkaerőt kereső cégek számára, a tapasztalat szerint a munkáltatók mégis főként belső toborzás révén, ismerősi körből, vagy ajánlás útján gyarapítják létszámukat. A kapcsolati tőkével nem, vagy kevéssé rendelkező potenciális munkavállalók így komoly hátrányba kerülnek.

A megkérdezett munkavállalók többsége akár saját pénzén is hajlandó lenne magát továbbképezni, mert az átlagnál magasabb végzettségi szintű térségben a versenyt - véleményük szerint - csak így lehet felvenni másokkal - olvasható a paktum összegzésében. A felmérés alapján megállapítható az is, hogy a munkaügyi központ közvetítő szerepe elsősorban az önkormányzatokra korlátozódik, a vállalkozások alig veszik igénybe a központ szolgáltatásait.

A megkérdezett társaságok 90 százaléka 5 éven belüli fejlesztést tervez, s szívesen alkalmazna 45 év feletti, valamint pályakezdő jelentkezőket is, ám a fogyatékkal élők fogadására nincsenek felkészülve.

A felmérésben résztvevők lehetséges kitörési pontként az infrastruktúra és a szolgáltatási szektor fejlesztését, illetve az idegenforgalom bővítését jelölték meg. Sokan jelezték a közlekedés korszerűsítésének szükségességét is, hiszen a gödöllői térség egyik jellemző sajátossága az ingázás.

Az összegzés szerint nagy szükség lenne projektmenedzsment szolgáltató vállalkozások létesítésére is, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben átláthassák az aktuális pályázatokat, illetve hogy sikerrel pályázzanak.

Az EU támogatásával indult program keretén belül a foglalkoztatási paktum következő célja a kistérségi foglalkoztatási stratégia megalkotása.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a mentőkötél a könnyűzenei szektor szereplőinek

Összesen 356 koncert- és rendezvény jut csaknem 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz. Teljes cikk

Új mentőautókat kap az OMSZ

Húsz új mentőautó érkezett az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ), további 42 járművet a napokban kapnak meg, ezzel a mentőautók átlagéletkora 4,8... Teljes cikk

Átlagosan 736 ezer forint megtakarítása van egy magyar fiatalnak

Idén, a második negyedévben a 19-29 évesek 58 százalékának volt megtakarítása, és csak 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem... Teljes cikk