kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Nem harapnak a fiatalok az építőmérnöki szakmára

Építőmérnök szakos diplomával kedvező elhelyezkedési esélyek várják a pályakezdőket itthon és Nyugat-Európában egyaránt, a jelentkezési statisztikák mégis azt mutatják, egyre kevesebben jelölik meg a 200 éves hagyománnyal bíró szakot. Az áprilisi Felvi Magazin összeszedte, mit kell tudni az építőmérnök szakmáról.

Az építőmérnök alapszak megfelelő alapot biztosít a későbbi tervezői, kivitelezői, az egyéb kapcsolódó mérnöki tevékenységhez.Tartalmát tekintve a korábbi hagyományos szakok közül az építőmérnöki, a földmérő és térinformatikai, a tűzvédelmi és a településmérnöki szakoknak felel meg.
Építőmérnök végzettséggel a szakemberek elhelyezkedhetnek a kivitelezés, a tervezés, vagy akár a műszaki ellenőrzés területén.

Az alapképzés során ezért felkészítik őket az építési, üzemeltetési, vállalkozási és szakhatósági feladatokra, tervezési és egyszerűbb fejlesztési feladatok önálló megoldására, de a bonyolultabb tervezési munkákban való közreműködésre is. A hallgatók természettudományos alapismeretként matematikát, fizikát, informatikát, mechanikát, építőipari kémiát, építőipari ábrázolást tanulnak. A szakmai törzsanyagban többek között anyagismeret, szerkezetek, geotechnika, közlekedési létesítmények, település és környezetmérnöki ismeretek, akadálymentesítés, vízi létesítmények, geoinformatika tárgyak szerepelnek. Mindezekhez gazdasági és humán ismeretek is társulnak.

Intézménytől függően az építőmérnök szakos hallgatók már az alapképzés során választhatnak a magasépítési, települési, területi vízgazdálkodás, vízellátás-csatornázás, mérnöki menedzsment, közlekedésépítő, szerkezetépítő, településmérnök, geotechnika, tűz- és katasztrófavédelmi, építési menedzsment szakirányok közül.

Általában legalább egy kéthónapos szakmai gyakorlat része a képzésnek, és egy "C" típusú, államilag elismert nyelvvizsga feltétele a diploma megszerzésének. Az alapképzésben jó eredménnyel végzett hallgatók földmérő- és térinformatikai mérnök, infrastruktúra-mérnök, létesítménymérnök (ha magasépítési szakirányon végzett), mérnöktanár szakképzettségek, szerkezet-építőmérnök, településmérnök mesterképzések között választhatnak.

Az építőmérnök végzettségűek elhelyezkedhetnek közmű- és mélyépítő vállalatoknál, szerkezetgyártó és szakipari üzemekben, tervezőirodákban, önkormányzatokban, kommunális üzemekben, városgazdasági cégeknél, településtervezői irodáknál, szakmunkásképző iskolákban, szakközépiskolákban (tanárként).

A végzettek elhelyezkedési esélyei a hazai és külföldi munkaerőpiacon egyaránt kedvező, kereseti lehetőségeik jók, munkájuk érdekes. Az építőmérnök szakos hallgatók véleménye szerint azonban szakmájuk alacsony presztízsű, nagy felelősséggel jár és nem túl népszerű.

Az építőmérnökök esetében szükséges a jó térlátás, koncentrációképességet igényel a munka, és számolni kell azzal, hogy a szezonális jelleg miatt a csúcsidőszakban rengeteg munka halmozódhat fel.

Edupress.hu
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk

Lázár János: megépítjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését jelentette be az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán. Teljes cikk

Több mint ötven vállalati partner vesz részt a BGE állásbörzéjén

A három napig tartó eseményt csütörtökön a pénzügyi és számviteli karon zárják. Teljes cikk