Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Nem lesz tömeges pedagógus-elbocsátás - ígéri az MSZP

Nem lesz tömeges, vagy nagyarányú pedagógus-elbocsátás a következő tanévben - mondta Tatai-Tóth András, az MSZP-frakció oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője hétfőn az MTI kérdésére.

"Semmi olyan intézkedést nem hozott a kormányzat, amelyből egyetlenegy pedagógus álláshely megszűnése következne. (...) Egy olyan elem van, ami nem a kormánytól függ: csak a demográfiai okok vezethetnek szűküléshez" - mondta Tatai-Tóth András.

A politikus szerint a "szokásos" tanárelbocsátásokra kell csak számítani, például akkor küldenek el pedagógusokat, ha átszerveznek egy intézményt. Ugyanakkor bizonyos helyeken több tanárra lesz szükség. Sok pedagógus vissza fog kerülni a közoktatásba, olyan helyekre például, ahol nagyon sok a hátrányos helyzetű gyerek - tette hozzá.

Korábban a KDNP és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azt hangsúlyozta, hogy pedagógus-elbocsátásokra lehet számítani a következő időszakban. Az ellenzéki párt szerint a nem szakrendszerű oktatás szeptemberi bevezetése, a szakszervezet szerint a januártól tervezett pótlékemelése miatt lehetnek újabb elbocsátások.

Tatai-Tóth András hétfői sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a korábbi óraszámemeléssel megspórolt több mint harmincmilliárd forintot a kormány most visszaforgatja a közoktatásba: vonzóbbá szeretnék tenni a pedagóguspályát, és teljesítményalapon, pótlékrendszerrel segítik a tanárokat. Az új tanévben a kormány például szeretné csökkenteni a tanárokra háruló adminisztrációs terheket - húzta alá.


Fidesz: újabb nehéz év elé néz a magyar közoktatásA Fidesz úgy látja, hogy a szeptemberben induló tanévben folytatódik az oktatásból való forráskivonás, hiszen újabb évfolyamokon lépnek be a csökkentett összegű alapnormatívák - írta közleményében az ellenzéki párt. Ez a Fidesz szerint azt jelenti, hogy ezeken az évfolyamokon akár 25-30 százalékkal is csökkenhet az egy diákra jutó normatívák összege. A közlemény hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc a hibás azért, hogy ahogyan a korábbi években sem volt, úgy ebben az évben sem lesz fedezet a béremelésekre, és nem lesz pénz a jobb minőségű oktatásra sem.

A Fidesz kiemelte, hogy a pedagógusok jobb elismeréséről szóló ígéretek most már fél évtizedet ölelnek át, azonban érdemi pedagógusi béremelés 2002 óta nem volt. Az ellenzéki párt véleménye szerint újabb nehéz év elé néz a magyar közoktatás, miközben pedagógusoknak azzal kell szembesülniük, hogy a kormánypárt képviselői "átverik és bolondnak nézik őket", a szülők pedig azt látják, hogy drágulnak a tankönyvek, az utazási költségek, az étkezés, így a gyerekeket nevelő családok egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek