Megjelent: 11 éve

Nem reménykedik semmiben a lakosság és az üzleti szféra

A GKI által készített felmérés szerint sem az üzleti szféra, sem a lakosság nem volt még soha olyan pesszimista, mint 2009 januárjában. A lakosság túlnyomó többsége (88 százaléka) szerint családjának továbbra sincs módja félretenni. A foglalkoztatási lehetőség megítélése pedig alacsony szinten stagnált.

images

A Gazdaságkutató Zrt. (GKI) felmérése szerint egyaránt romlott az elmúlt és a következő időszaki termelésről, valamint a rendelésállományról alkotott vélemény. Minimálisan, de javult viszont az exportrendelések, stagnált a saját termelésű készletek megítélése. Gyengült a foglalkoztatási szándék.

Az építőipari bizalmi index értéke januárban kissé csökkent. A termelési helyzet és a rendelésállomány megítélése lényegében nem változott, a foglalkoztatási szándék viszont némileg romlott.

Januárban - bár a korábbinál kisebb mértékben - de folytatódott a szolgáltatói bizalmi index csökkenése is. Tovább romlott az üzletmenet megítélése, a közeljövőre vonatkozó forgalom és foglalkoztatási lehetőség megítélése pedig alacsony szinten stagnált.

A 2008 júliusa óta tartó zuhanást követően viszont enyhén javult a kereskedelmi bizalmi index értéke. Lényegesen kedvezőbb lett az eladási pozíció, valamelyest a készletek, s kissé a közeljövőben várható rendelések megítélése.

Az iparban és az építőiparban az áremelési törekvésekkel szemben többségbe kerültek az ármérséklési tervek. A kereskedelmi cégek körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés mértéke alacsony, s kisebb a decemberinél. A fogyasztók inflációs várakozásai viszont kissé erősödtek. A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény különösen a lakosság körében lett a korábbinál is pesszimistább. A kereskedelemben is sokat, az építőiparban kissé romlott az ország közeljövőjéről alkotott vélemény, az iparban viszont nem változott, a szolgáltatók körében pedig kissé javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke 2008 októbere óta zuhan, s januárban még a Bokros-csomag időszakában tapasztaltnál is mélyebbre esett. Számottevően romlottak a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai, tovább erősödött a munkanélküliségtől való félelem, miközben a rövidtávú megtakarítási képesség megítélése nem változott decemberhez képest. A lakosság túlnyomó többsége (88 százaléka) szerint családjának továbbra sincs módja félretenni. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi és egy éven belüli vásárlási lehetőségének megítélése egyaránt kedvezőtlenebb lett.

www.gki.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk