Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Nem számítható be a szakiskola a hivatásosok szolgálati idejébe

Alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) azt a jogegységi határozatot, amely szerint be kell számítani a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjának szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi időt. E döntés 25-30 ezer embert érint.

Az alkotmányellenes közigazgatási-polgári jogegységi határozat azt követően veszti hatályát, hogy a testület döntése a Magyar Közlönyben megjelenik, vagyis ettől az időponttól kezdve nem lesz kötelező a bírósá­gok számára - olvasható a közleményben.

Az indítványozók - köztük magánszemélyek, bírák és állami szerv képviseletében eljáró ügyvéd - azért kezdeményezték az Alkotmánybíróság eljárását, mert állás­pontjuk szerint a támadott jogegységi határozat nem felel meg a jogbiztonság követelményének. Ezen túlmenően ellentétes a Legfelsőbb Bíróságról szóló egyik alkot­mányi rendelkezéssel, sérti továbbá a diszkrimináció tilalmának elvét és a szociális biztonsághoz való jog garantálását.

A testület határozatának indokolásában kifejtette, hogy "a jogegységi döntés alapjául szolgáló, 1976-ban elfogadott minisztertanácsi határozat értelmezett rendelkezésének nincs normatartalma, azt a jogegységi határozat sem pótolhatja". A Legfelsőbb Bíróság jogegységesítő jogkörének nem része a jogalkotás, illetőleg a jogszabály-módosítás, így a jogegységi tanács alkotmányellenesen rendelkezett a szolgálati idő beszámításáról - áll a közleményben.

A döntést valamennyi alkotmánybíró támogatta, de a határozat indokolásához négy alkotmánybíró is párhuzamos indokolást csatolt.

Az Alkotmánybíróság döntése azért jelentős, mert a fegyveres szervek hivatásos állományú dolgozói 25 év szolgálati viszonyban eltöltött idő után szolgálati nyugdíjra jogosultak.

Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a testülethez összesen 147 olyan indítvány érkezett, amelyek a jogegységi határozat alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányultak. Az indítványokból négy utólagos normakontroll-kérelem, 113 alkotmányjogi panasz és 30 bírói kezdeményezés a Fővárosi Munkaügyi Bíróság két bírájától.

Az Ab visszautasította a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Ügynöksége meghatalmazása alapján eljáró ügyvéd által benyújtott 113 alkotmányjogi panaszt. Az előterjesztő valamennyi alkotmányjogi panaszban kérte a jogegységi határozat alkotmányellenességének megállapítását, s annak meghozatala időpontjára visszamenőleges hatályú megsemmisítését.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke az MTI megkeresésére megdöbbentőnek nevezte az Ab határozatát. Hozzátette: tájékozódnak a pontos szövegről, és utána fejtik ki részletesen álláspontjukat a határozatról.

Mint mondta, a szakszervezet álláspontja továbbra is az, hogy jogosan számították be az 1996 - a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény megszületése - előtt a testületekhez belépetteknek a szakközépiskolai időt, mivel erre a korábbi jogszabályok lehetőséget teremtett.

Szavai szerint az Ab határozata "érdekes helyzetet teremt", mivel az elmúlt két évben nagyon sok hivatásos ment szolgálati nyugdíjba a szakközépiskolai évek beszámításával. Kónya Péter elmondta: becslése szerint a hivatásos állomány egyharmadát érintheti hátrányosan az Ab határozata, körülbelül 25-30 ezer embert.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a lista, kik keresnek többet Orbán Viktornál is!

Rogán Antal, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Süli János és Mager Andrea is többet keres, mint Orbán Viktor - írja a napi.hu a Miniszerelnöki... Teljes cikk

Tömegközlekedés helyett inkább gyalogolnak a budapestiek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet... Teljes cikk

Áll a bál: Trump 400 dollárra csökkentette a munkanélküli segély heti összegét

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az... Teljes cikk