kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Nem számítható be a szakiskola a hivatásosok szolgálati idejébe

Alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) azt a jogegységi határozatot, amely szerint be kell számítani a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjának szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi időt. E döntés 25-30 ezer embert érint.

Az alkotmányellenes közigazgatási-polgári jogegységi határozat azt követően veszti hatályát, hogy a testület döntése a Magyar Közlönyben megjelenik, vagyis ettől az időponttól kezdve nem lesz kötelező a bírósá­gok számára - olvasható a közleményben.

Az indítványozók - köztük magánszemélyek, bírák és állami szerv képviseletében eljáró ügyvéd - azért kezdeményezték az Alkotmánybíróság eljárását, mert állás­pontjuk szerint a támadott jogegységi határozat nem felel meg a jogbiztonság követelményének. Ezen túlmenően ellentétes a Legfelsőbb Bíróságról szóló egyik alkot­mányi rendelkezéssel, sérti továbbá a diszkrimináció tilalmának elvét és a szociális biztonsághoz való jog garantálását.

A testület határozatának indokolásában kifejtette, hogy "a jogegységi döntés alapjául szolgáló, 1976-ban elfogadott minisztertanácsi határozat értelmezett rendelkezésének nincs normatartalma, azt a jogegységi határozat sem pótolhatja". A Legfelsőbb Bíróság jogegységesítő jogkörének nem része a jogalkotás, illetőleg a jogszabály-módosítás, így a jogegységi tanács alkotmányellenesen rendelkezett a szolgálati idő beszámításáról - áll a közleményben.

A döntést valamennyi alkotmánybíró támogatta, de a határozat indokolásához négy alkotmánybíró is párhuzamos indokolást csatolt.

Az Alkotmánybíróság döntése azért jelentős, mert a fegyveres szervek hivatásos állományú dolgozói 25 év szolgálati viszonyban eltöltött idő után szolgálati nyugdíjra jogosultak.

Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a testülethez összesen 147 olyan indítvány érkezett, amelyek a jogegységi határozat alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányultak. Az indítványokból négy utólagos normakontroll-kérelem, 113 alkotmányjogi panasz és 30 bírói kezdeményezés a Fővárosi Munkaügyi Bíróság két bírájától.

Az Ab visszautasította a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Ügynöksége meghatalmazása alapján eljáró ügyvéd által benyújtott 113 alkotmányjogi panaszt. Az előterjesztő valamennyi alkotmányjogi panaszban kérte a jogegységi határozat alkotmányellenességének megállapítását, s annak meghozatala időpontjára visszamenőleges hatályú megsemmisítését.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke az MTI megkeresésére megdöbbentőnek nevezte az Ab határozatát. Hozzátette: tájékozódnak a pontos szövegről, és utána fejtik ki részletesen álláspontjukat a határozatról.

Mint mondta, a szakszervezet álláspontja továbbra is az, hogy jogosan számították be az 1996 - a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény megszületése - előtt a testületekhez belépetteknek a szakközépiskolai időt, mivel erre a korábbi jogszabályok lehetőséget teremtett.

Szavai szerint az Ab határozata "érdekes helyzetet teremt", mivel az elmúlt két évben nagyon sok hivatásos ment szolgálati nyugdíjba a szakközépiskolai évek beszámításával. Kónya Péter elmondta: becslése szerint a hivatásos állomány egyharmadát érintheti hátrányosan az Ab határozata, körülbelül 25-30 ezer embert.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a... Teljes cikk

Dobrev Klára: Európában Magyarországon költik a legkevesebbet a nyugdíjakra

Európában Magyarországon költik a legkevesebbet a nyugdíjakra, idős honfitársainkra - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője szombati... Teljes cikk

Új vállalkozásfejlesztési központot hoztak létre a romák elhelyezkedésének támogatására

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély... Teljes cikk