Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 éve

Nem számítható be a szakiskola a hivatásosok szolgálati idejébe

Alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) azt a jogegységi határozatot, amely szerint be kell számítani a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjának szolgálati idejébe a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban töltött tanulmányi időt. E döntés 25-30 ezer embert érint.

Az alkotmányellenes közigazgatási-polgári jogegységi határozat azt követően veszti hatályát, hogy a testület döntése a Magyar Közlönyben megjelenik, vagyis ettől az időponttól kezdve nem lesz kötelező a bírósá­gok számára - olvasható a közleményben.

Az indítványozók - köztük magánszemélyek, bírák és állami szerv képviseletében eljáró ügyvéd - azért kezdeményezték az Alkotmánybíróság eljárását, mert állás­pontjuk szerint a támadott jogegységi határozat nem felel meg a jogbiztonság követelményének. Ezen túlmenően ellentétes a Legfelsőbb Bíróságról szóló egyik alkot­mányi rendelkezéssel, sérti továbbá a diszkrimináció tilalmának elvét és a szociális biztonsághoz való jog garantálását.

A testület határozatának indokolásában kifejtette, hogy "a jogegységi döntés alapjául szolgáló, 1976-ban elfogadott minisztertanácsi határozat értelmezett rendelkezésének nincs normatartalma, azt a jogegységi határozat sem pótolhatja". A Legfelsőbb Bíróság jogegységesítő jogkörének nem része a jogalkotás, illetőleg a jogszabály-módosítás, így a jogegységi tanács alkotmányellenesen rendelkezett a szolgálati idő beszámításáról - áll a közleményben.

A döntést valamennyi alkotmánybíró támogatta, de a határozat indokolásához négy alkotmánybíró is párhuzamos indokolást csatolt.

Az Alkotmánybíróság döntése azért jelentős, mert a fegyveres szervek hivatásos állományú dolgozói 25 év szolgálati viszonyban eltöltött idő után szolgálati nyugdíjra jogosultak.

Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a testülethez összesen 147 olyan indítvány érkezett, amelyek a jogegységi határozat alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányultak. Az indítványokból négy utólagos normakontroll-kérelem, 113 alkotmányjogi panasz és 30 bírói kezdeményezés a Fővárosi Munkaügyi Bíróság két bírájától.

Az Ab visszautasította a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Ügynöksége meghatalmazása alapján eljáró ügyvéd által benyújtott 113 alkotmányjogi panaszt. Az előterjesztő valamennyi alkotmányjogi panaszban kérte a jogegységi határozat alkotmányellenességének megállapítását, s annak meghozatala időpontjára visszamenőleges hatályú megsemmisítését.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke az MTI megkeresésére megdöbbentőnek nevezte az Ab határozatát. Hozzátette: tájékozódnak a pontos szövegről, és utána fejtik ki részletesen álláspontjukat a határozatról.

Mint mondta, a szakszervezet álláspontja továbbra is az, hogy jogosan számították be az 1996 - a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény megszületése - előtt a testületekhez belépetteknek a szakközépiskolai időt, mivel erre a korábbi jogszabályok lehetőséget teremtett.

Szavai szerint az Ab határozata "érdekes helyzetet teremt", mivel az elmúlt két évben nagyon sok hivatásos ment szolgálati nyugdíjba a szakközépiskolai évek beszámításával. Kónya Péter elmondta: becslése szerint a hivatásos állomány egyharmadát érintheti hátrányosan az Ab határozata, körülbelül 25-30 ezer embert.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Október 10-re országos közszolgálati sztrájkot hirdet két szakszervezet

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete... Teljes cikk

Az orvoskamara párbeszédre hívja a döntéshozókat

Fontos kérdések megvitatására hívja az orvosokat a Magyar Orvosi Kamara (MOK); szombaton Elhalt ígéretek nyomában - párbeszéd a döntéshozókkal... Teljes cikk

Elbocsátási moratóriummal védené a munkavállalókat a Jobbik

Elbocsátási moratórium bevezetésével védené a magyar dolgozók munkahelyét Stummer János Jobbik-alelnök, aki sajtótájékoztatóján bejelentette:... Teljes cikk