Megjelent: 15 éve

Nem született megállapodás a MÁV és a VDSZSZ között

Nem született megállapodás a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között a szakszervezet sztrájkköveteléséről és a munkabeszüntetés idején nyújtandó, még elégséges szolgáltatásról a Herczog László közvetítő bevonásával tartott egyeztetésen.

images

A szakszervezet az eredeti követelését - miszerint a MÁV Cargo privatizációs bevételéből minden vasutas kapjon személyenként nettó 250 ezer forintot, illetve a kiszervezett társaságok dolgozói a már felajánlott 6,9 százalékon kívül 10 százalék többlet bérfejlesztésben részesüljenek - kiegészítette a gazdaságtalannak tartott 38 vasúti mellékvonal ügyével. Az egyeztetést március 17-én, hétfőn 11 órakor folytatják.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője elmondta, hogy nem közeledtek az álláspontok a tárgyaláson. A vasúttársaság továbbra sem ad egyetlen fillért sem a MÁV Cargo leendő privatizációs bevételéből, a 38 mellékvonal ügye pedig nem tartozik a MÁV döntési kompetenciájába - tette hozzá. A még elégséges szolgáltatás témában sem változtak az álláspontok, ebben a kérdésben sincs egyezség.

A szakszervezet még elégséges szolgáltatásként reggel és este 1-1 vonatpár, illetve a budapesti elővárosban további 20 járat közlekedtetését ajánlja. A MÁV-START fenntartotta a korábbi tárgyalásokon tett ajánlatot, azaz a délelőtti és délutáni órákban 2-2 vonatpár közlekedjen vasútvonalanként, illetve az iskolába és a munkába járáshoz a minimális vonatmennyiség biztosított legyen.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke úgy fogalmazott: állóháború alakult ki. A MÁV Zrt. és a tárgyaláson lévő többi társaság semmiben nem mozdult el korábbi álláspontjáról. A szakszervezet szerint a MÁV keze meg van kötve a tárgyaláson, a tulajdonos, elsősorban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hajthatatlansága miatt alakult ki a mostani helyzet.

A VDSZSZ alelnöke szerint "példátlan, tűrhetetlen és nem európai viselkedés", hogy a több hónapja fennálló konfliktusban a másik fél egyáltalán nem keresi a megoldást.

Bárány Balázs elmondta, hogy a felfüggesztett sztrájk folytatódni fog. A március 15-i ünnep alatt nem lesz munkabeszüntetés, utána azonban várhatóan igen. Hangsúlyozta, hogy a vasutasoknál "megvan a sztrájkhajlandóság".

A VDSZSZ a 38 mellékvonal ügyében a miniszterelnökhöz múlt hét pénteken írt levelére eddig még nem kapott választ. A szakszervezet szerint a kormány törvényt szeg, mert ez idő alatt kötelessége lett volna kijelölni képviselőjét, és az egyeztetést elkezdeni a mellékvonalak ügyéről, amely a sztrájkkövetelés egyik pontja.
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Extra juttatást is kapnak a Penny dolgozói a béremelés mellé

Az áruházlánc kibővített utazási hozzájárulással is segíti dolgozóit. Teljes cikk

Emelkednek a bérek a JYSK-nél

Béremelést jelentettek be a JYSK dán kiskereskedelmi láncnál: egy év alatt, 2022 januárja óta több mint 25 százalékkal emelte a vállalat a... Teljes cikk

Hétezer embert küld el a Disney

5,5 milliárd dollár megtakarítást vár a Disney 7 ezer ember elbocsátásától. Teljes cikk