Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

"Nem tiltotta meg senki, hogy szabadon nyilatkozzanak a pedagógusok"

A köznevelési államtitkárság szerint szövegértési problémára utal az az állítás, hogy a pedagógusoknak és az intézményvezetőknek bárki megtiltotta volna, hogy szabadon nyilatkozzanak. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakállamtitkársága közölte pénteken Arató Gergely (Demokratikus Koalíció) állításaira reagálva.

Az ellenzéki politikus előző nap azt mondta: a Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint az új köznevelési törvénnyel a kormányzat gyakorlatilag megtiltotta a pedagógusoknak, hogy nyilatkozzanak a problémákról. A DK országos tanácsának elnöke úgy fogalmazott: az új közoktatási rendszer lényege, hogy a kormány központilag akarja irányítani az iskolákat. Ezt az is jelzi, hogy Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár nevezi ki az összes iskolaigazgatót az országban - közölte.

A nyilatkozatra reagáló közleményben az államtitkárság idézte a Nemzeti köznevelésről szóló törvényt, amely rögzíti: "a pedagógus kar tagja olyan tényt, információt, megoldást vagy adatot, amelyet a kar érdekei, illetve működése, valamint a közszolgálat érdekei, illetve működése védelmében kifejezetten bizalmasan vagy minősített adatként való kezelésre történő utalással hozott a tudomására, semmilyen módon nem hozhatja nyilvánosságra, és azt az e törvényben meghatározott célok elérésén kívüli tevékenységében semmilyen módon nem használhatja fel".

Mint kiemelték: az idézett bekezdés azt jelenti, hogy a bizalmas vagy minősített adatok nem hozhatók nyilvánosságra és nem használhatók fel. Ez a szabály nemcsak a köznevelési rendszerben, de a közszolgálat egészében és az üzleti szférában is kötelező a munkavállalókra nézve. A köznevelési államtitkárság szerint eddig egyetlen ellenzéki politikai erő sem emelt szót amiatt, hogy a titoktartási kötelezettség sértené a gazdasági társaságok alkalmazottainak szabadságjogait.

Kitértek a törvény azon pontjára is, amely szerint "a kar tagja a tevékenysége során tudomására jutott információkat csak a kar jogos érdekeinek, működésének, a közszolgálat érdekeinek, működésének veszélyeztetése, valamint a személyhez fűződő jogok megsértése nélkül hozhatja nyilvánosságra".

Ez a bekezdés a közlemény alapján azt jelenti, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar tagjai nyilatkozataikkal nem sérthetik meg például a gondjaikra bízott gyermekek és szüleik személyiségi jogait, személyes adatait nem hozhatják nyilvánosságra és azokat - a jogszabályokban rögzített kivételektől eltekintve - senkinek sem adhatják át. Vagy például az intézményvezetők nem tehetnek beosztottjaikra vonatkozóan jogsértő nyilatkozatokat - sorolták.

Kifejtették: a kar és a közszolgálat érdekeinek sérelme akkor jön létre, ha a nyilatkozat valótlanságokat, lejáratásra alkalmas megalapozatlan információkat tartalmaz, vagy például, ha az illető pályázati anyagok adatainak közzétételével előnytelen helyzetbe hozza a testületet.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk