Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Nem tisztázottak az iskolák államosításának pénzügyi keretei

Elfogadhatatlan, hogy az állam által átvett önkormányzati feladatok költségeit továbbra is a településeknek kell viselniük, mint ahogy az is, hogy a kormány nem folytat érdemi párbeszédet a településekkel - közölte a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Gémesi György közleménye szerint a MÖSZ értetlenül áll az Országgyűlés hétfői döntése előtt, amelynek értelmében Esztergom önkormányzatának az év végéig legalább 750 millió forintot kell befizetnie a központi költségvetésbe az állam által a várostól átvett intézmények után. A szövetség szerint az elvonás nincs összhangban a Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár által többször hangoztatott feladatfinanszírozási elvekkel, és előrevetíti az önkormányzatok jövőbeni teljes "kisemmizésének" árnyékát.

A szövetség elnöke állásfoglalásában hangsúlyozza: elfogadhatatlannak tartják, hogy a mai napig nem tisztázott, mely feladatok kerülnek át a 2013-tól felálló járási hivatalokhoz, nem ismert, milyen bevételek maradnak jövő évtől az önkormányzatoknál, valamint nem ismerik az iskolák államosításának pénzügyi kereteit sem.

Meglátásuk szerint beigazolódni látszik, hogy "az önkormányzati feladatok államosításának" költségeit a településeknek kell viselniük. A döntések késedelmessége, előkészítetlensége, az érdemi párbeszéd hiánya, a "kapkodásnak" már eddig is több súlyos hiba volt a következménye, és egyre nagyobb bizonytalanságot okoz a feladatellátás során az egyre inkább kiszolgáltatott helyzetben lévő szakembereknek - írta Gémesi György.

Ahogy a közleményben olvasható, a MÖSZ felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a tízmillió magyar állampolgárnak szolgáltató önkormányzatok bizonytalanságban tartása ellehetetleníti az eddig is erején felül teljesítő települések biztonságos működését. Továbbá felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi párbeszédet és folyamatos konzultációt az önkormányzatokkal.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter