Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Nem veszik el az utazási kedvezményt a 65 év felettiektől

A kormány a szolidaritási intézkedéscsomag részeként javaslatot tesz szociális kríziskezelő program létrehozására, a méltányossági nyugdíjkeret megemelésére, a 65 év felettiek utazási kedvezményének megtartására, illetve a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítésére - közölte Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a keddi kormányszóvivő tájékoztatón.

Kiss Péter a részletekről szólva kiemelte: kiterjesztik a korábbi állami garanciavállalást a nem munkanélküli lakáshitelesekre is, megteremtik az önkormányzatok elővásárlási jogát, és annak a lehetőségét, hogy a helyhatóságok ehhez önrész nélküli MFB- hitelhez jussanak. A csomag része a lakásmaffia elleni fellépés is - mondta a miniszter.

A szociális kríziskezelő programról szerdán tárgyal a kormány, majd a június 17-i ülésén dönt, a program augusztus 1-jén indul és november 1-jéig tart - ismertette a program menetrendjét Kiss Péter. Hozzátette: a méltányossági nyugdíjkeret emeléséről szerdán dönt a kabinet; a lakáshiteleseket érintő változásokhoz parlamenti döntésre van szükség. Az erről szóló törvénymódosításokat szerdán nyújtja be a kormány, és azok várhatóan szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Kiss Péter elmondta: a kríziskezelő program nyitott alapként működik majd, amelyet a kormány egymilliárd forinttal és a PSZÁF-nál felhalmozódott 800 millió forintos banki bírságbevétellel indít. Ezeket egészíti majd ki a miniszterelnök fizetése is: Bajnai Gordon ehhez az alaphoz utalja majd havonta a fizetését, és ide került még az állami vállalatok vezetői fizetésének kétmillió forint feletti része is.

A program egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, a 20-50 ezer forintos összeget legalább 50 ezren veszik majd igénybe, de 80-90 ezer család esetében is tud segítséget nyújtani - fogalmazott a miniszter.

Kiss Péter beszámolt arról is, hogy emelik a méltányossági nyugdíjat, és lehetőség lesz egyedi támogatásra is. E célra a kabinet 500 millió forintot szán a költségvetés általános tartalékának terhére.

Megmarad a 65 év felettiek utazási kedvezménye, de a kormány 2011-ig megteremti a kedvezmények elektronikus nyilvántartását, regisztrációját - szögezte le a miniszter.

A nehéz helyzetbe került lakáshiteleket érintő intézkedéscsomag kapcsán Kiss Péter az első lépések között a korábbi állami garanciavállalás kiterjesztését emelte ki. Mint mondta, a krízishelyzetbe került, nem munkanélküliekre is kiterjesztik a programot, de ez a kör csak akkor veheti igénybe ezt a segítséget, ha havi törlesztő részletének emelkedése meghaladja a 30 százalékot. E csoport is kétéves átmeneti segítséget kap majd, de nem havi 10 ezer forintot kell fizetniük továbbra is - ahogy a munkanélkülieknek -, hanem az eredeti, emelkedés előtti törlesztő részletüket - hangsúlyozta a társadalompolitikai miniszter.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk