Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Németországnak 65 milliárd euró kiesést okoz a feketemunka

Németországban várhatóan 65 milliárd euró adó- és járulékbevétel-kiesést okoz idén az illegális munkavégzés és az adóelkerülés szakértői becslés szerint.

A németországi feketegazdaság az idén várhatóan 340 milliárd euró körüli értéket állít elő, ami nagyjából megfelel az egy évvel korábbinak. Az illegális munkavégzés leginkább az építőiparra jellemző, a feketén megtermelt érték csaknem 40 százaléka ebben az ágazatban jön létre. Ugyancsak jelentős, mintegy 20 százalékos a szolgáltató szektor aránya Friedrich Schneider, a linzi Johannes Kepler egyetem kutatója szerint.

Az illegálisan feldolgozott anyagok jelentős részét legálisan szerzik be, ami csökkenti a feketemunka okozta kárt. Tovább árnyalja a képet, hogy a feketén dolgozó munkavállalók a jövedelmüket rendszerint felélik, aminek révén áfa- és egyéb adóbevétel keletkezik.

Ugyanakkor a személyi jövedelemadó és a járulékok megfizetésének elmaradása miatt 50 milliárd euró nagyságrendű bevételtől esik el az állam. További 10-15 milliárd euró kiesést okoznak az adóelkerülés egyéb formái - véli a kutató a Bild című lap keddi beszámolója szerint.

A német pénzügyminisztérium szerint a feketemunka okozta károkat nem lehet számszerűsíteni. A tárca kedden a cikk nyomán érkezett megkeresésekre reagálva közölte, hogy nincsen elfogadott módszertan az illegális foglalkoztatás kiterjedtségének megbecsülésére, ezért csak az illetékes hatóság tevékenysége során feltárt adatokra lehet támaszkodni. A vámigazgatási hivatal jogellenes foglalkoztatással foglalkozó részlege (FSK) tavaly 524 ezer munkavállalót és 68 ezer munkaadót ellenőrzött, 660 millió euró értékű szabálysértést derített fel és összesen 168 ezer eljárást indított.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter