Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Nincs megállapodás a tűzoltók túlóráinak kifizetéséről

Nem született megállapodás sem a tűzoltók túlmunkájának kifizetése, sem pedig a veszélyességi pótlék megemelésének ügyében az Önkormányzati Minisztériumban tartott pénteki tárgyaláson - közölte a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) ügyvivője, Hócza György az MTI érdeklődésére.

Emlékeztetett rá: a tűzoltók sérelmezik, hogy a kormány folyamatosan ingyenmunkára kényszeríti a tűzoltókat, mert amíg más munkavállalóknak csak heti 40 órát kell dolgozniuk, a kormány nekik heti 48 órát ír elő; a különbséget, a heti 8 órát pedig nem fizeti ki. A heti 40 óra feletti túlmunka kifizetését egyébként 1992 óta kérik a tűzoltók és - mint Hócza György elmondta - nekik mindegy, hogy a kormány szabadidőben vagy túlórában fizeti-e ki a túlmunkájukat.

Elmondta: Nyugat-Európában a tűzoltók ugyanúgy 24-48-as szolgálati rendszerben dolgoznak, mint Magyarországon - vagyis 24 óra szolgálatot 48 óra pihenés követ -, így ők is heti 48 órát dolgoznak, de a legtöbb országban kifizetik a tűzoltóknak a 40 óra feletti munkát.

Hozzátette: kifogásolják azt is, hogy nem emelik fel a tűzoltók veszélyességi pótlékát a köztisztviselői alap 100 százalékára, mindössze annak 45 százalékát kapják. Ez havonta plusz 18 ezer forintot jelentene a tűzoltóknak, ami összesen 2,8 milliárd forintot igényelne - hangsúlyozta.
A megbeszélésen Jauernik István, az ÖM államtitkára arról tájékoztatott minket, hogy a tárca szerint nem sértenek jogot, mivel a tűzoltókra is vonatkozó, a hivatásosok szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (Hszt.) 48 órában állapítja meg a tűzoltók heti munkaidejét - mondta az ügyvivő. Hozzátette: a tárca elzárkózott a veszélyességi pótlék megemelésétől is, az ország nehéz gazdasági helyzetére és a begyűrűző gazdasági válságra hivatkozva.
Hócza György arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a sikertelen tárgyalás után tovább folytatja munkáját az október 8-án megalakult sztrájkbizottság és hamarosan bejelentik, milyen további lépéseket tesznek, hogy elérjék céljukat.
A szakszervezet ügyvivője beszámolt arról, hogy a közelmúltban hivatalos látogatást tettek a lengyel Szolidaritás szakszervezet meghívására Lengyelországban, ahol tájékozódtak a lengyel tűzoltók helyzetéről. A lengyel kollégák szintén a heti 40 óra feletti munka kifizetéséért tüntettek, egyelőre az ő követelésük sem teljesült - mondta Hócza György.
Hozzátette: együttműködési megállapodást írtak alá a Szolidaritás tűzoltó tagozatával arról, hogy egymást segítve próbálják meg céljaikat elérni.
Az együttműködési megállapodáshoz csatlakozott a horvát és a bosnyák tűzoltó szakszervezet is, így már négy tagból áll a HTFSZ által kezdeményezett nemzetközi tűzoltó tömörülés. Már jelezte csatlakozási szándékát a szlovén szakszervezet is, és felvették a kapcsolatot többek között a német, angol és francia szervezetekkel is, így reményeik szerint hamarosan megalakulhat az európai tűzoltó szakszervezetek szövetsége - tette hozzá.

Az országban jelenleg csaknem négyezer tűzoltó pere zajlik a túlóradíjak miatt, és több bíróságon egymástól eltérő ítéletek születtek. A Vas megyei Munkaügyi Bíróság szeptember 18-án jogerősen úgy döntött, ki kell fizetni 68 szombathelyi tűzoltó 2004-től felhalmozódott, összesen csaknem százmillió forintnyi túlóradíját a heti 48 órán túli munkavégzés után.

Már számfejtették és a napokban kifizetik a szombathelyi tűzoltóknak azokat az elmaradt túlóradíjakat, amelyekről a Vas Megyei Bíróság hozott jogerős ítéletet szeptemberben - közölte az MTI érdeklődésére Göncz Szabolcs őrnagy, a Szombathelyi Városi Önkormányzati Tűzoltóság sajtószóvivője pénteken.

Október 16-án pedig a Somogy megyei munkaügyi bíróság hagyta jóvá a somogyi tűzoltók túlóradíj-követelését; arról, hogy pontosan mikor és mennyi pénzt kapnak, később születik döntés.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rendkívüli ülésen emelhetik meg a bírók és az ügyészek fizetését

Rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére, hogy határozzon arról a jogszabályról, amelyet a köztársasági elnök... Teljes cikk

DK: vissza kell állítani a nyugdíjszámításnál a svájci indexálást

A Demokratikus Koalíció ismételten arra szólította fel a kormányt, hogy a nyugdíjak kiszámításakor újra alkalmazza a svájci indexálást. Teljes cikk

A minisztérium szerint átlagosan 30 százalékos béremelés jár a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak

A szakképzés erősítése részeként a kormány kiemelt megbecsülést és kiemelt bérezést kíván biztosítani a szakképzésben dolgozó... Teljes cikk