Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Nő a gyed összege Romániában

Nő a gyermekgondozási támogatás Romániában október 1-jével, miután kedden a román képviselőház módosította a szociális ellátási rendszert szabályozó, 2011 decembere óta hatályos sürgősségi kormányrendeletet.

A törvényerejű sürgősségi rendeletek azonnal hatályba lépnek Romániában, utólag azonban (törvényalkotóként) a parlamentnek is meg kell erősítenie ezeket a jogszabályokat. A román kormánytöbbség ezt az alkalmat használta ki arra, hogy módosítsa a csaknem egy éve hatályos rendeletet.

Jelenleg az újszülött mellett otthon maradó szülő utolsó éves átlagjövedelmének 75 százalékát kapja kézhez havonta gyermekgondozási díjként (gyed), de nem kevesebbet, mint 600 lejt (körülbelül 38 ezer forint), és nem többet, mint 3400 lejt (körülbelül 213 ezer forint).

A képviselőházban most elfogadott módosítás szerint októbertől a gyed a korábbi jövedelem 85 százalékára emelkedik, ugyanazon összeghatárok között.

A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig vehető igénybe. Azok, akik a két év lejárta előtt visszatérnek munkahelyükre, ötszáz lej (mintegy 31 ezer forint) egyszeri támogatásban részesülnek.

A módosítással tulajdonképpen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatait fogadta el a parlament - közölte Kerekes Károly parlamenti képviselő, a munkaügyi és szociális bizottság titkára. Elmondta, az RMDSZ néhány hónapja egy törvénytervezetet terjesztett a szenátus elé a gyednek 2010-es megszorítások előtti szintre visszaállításáról, amely ily módon tárgytalanná vált.

"Ugyancsak az RMDSZ javaslata volt, hogy töröljük el a gyermekgondozási ellátásban meglévő diszkriminációt, jelenleg ugyanis csak három gyermekig jár a gyed. Ma ezt a korlátozást eltörölte a képviselőház, és a támogatás a nagycsaládosok is megkapják" - mondta Kerekes Károly.

A decemberi parlamenti választásokra készülő román pártok egyike sem foglalt állást a gyed növelése ellen: a módosítást a képviselőházban egyetlen ellenszavazattal és két tartózkodással fogadták el.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek