Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Nő a lengyel minimálbér

Lengyelországban jövő év januárjától 1.500 zlotyra (98 ezer forint) emelik a minimálbért - jelentette be kedden a kormány.

A minimálbér összege jelenleg 1.386 zloty (90.561 forint). A lengyel jogszabályok alapján a kormánynak minden év június 15-ig kell javaslatot tennie a háromoldalú bizottságnak (kormány-munkaadók-szakszervezetek) a következő évi minimálbér mértékére. Ezután egy hónap határidő áll rendelkezésre a megállapodásra.

Az idén nem sikerült megegyezni a szociűlis partnerekkel, ezért a minimálbér nagyságát a kormány saját hatáskörében állapította meg.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a javaslatot. A Szolidaritás szerint az összegnek mintegy 100 zlotyval (6.534 Ft) többnek kellene lennie, az OPZZ szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a megemelt minimálbér nettó összege alig több mint 1.000 zloty, amiből lehetetlen megélni.

Szakértők szerint a minimálbér-emelés néhány százalékponttal növelni fogja a munkanélküliséget Lengyelországban.  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter