Megjelent: 7 éve

Nőtt a bejelentés nélkül dolgozók száma

Az ellenőrzött cégek háromnegyede szabályszegőnek bizonyult, ezért összesen 20 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a munkaügyi hivatal. A legtöbb probléma a járandóságok kifizetése körül adódott.

images

A cégek csaknem 80 százalékánál találtak valamilyen kivetnivalót a munkaügyisek, akik összesen 20 milliós bírságot szabtak ki.

A munkabérrel kapcsolatban mulasztottak a leggyakrabban a cégek, sokan késve vagy egyáltalán nem fizették ki a bérpótlékot, illetve a bérkompenzációt – mondta el a Krónikának Gedeon András, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) munkavédelmi és munkaügyi sajtóreferense.

A második legnagyobb problémát a munkaidővel kapcsolatos szabályok megszegése, és a munkaidő-nyilvántartás szabálytalan vezetése jelentette. Előfordult, hogy átlépték a napi tizenkét órás munkaidőt egy-egy dolgozó esetében.

A csaknem húszezer céget érintő vizsgálatból kiderült, hogy nőtt a bejelentés nélkül dolgozók száma tavaly - az ellenőrzöttek 11 százalékánál fordult elő ilyesmi.

A legtöbb szabálytalanságot a feldolgozóiparban és a kereskedelemben tapasztalták, ugyanakkor javult a munkavédelem és kevesebb munkahelyi baleset történt 2012-ben.

Kossuth Rádió
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter