Megjelent: 7 éve

Nőtt a bejelentés nélkül dolgozók száma

Az ellenőrzött cégek háromnegyede szabályszegőnek bizonyult, ezért összesen 20 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a munkaügyi hivatal. A legtöbb probléma a járandóságok kifizetése körül adódott.

A cégek csaknem 80 százalékánál találtak valamilyen kivetnivalót a munkaügyisek, akik összesen 20 milliós bírságot szabtak ki.

A munkabérrel kapcsolatban mulasztottak a leggyakrabban a cégek, sokan késve vagy egyáltalán nem fizették ki a bérpótlékot, illetve a bérkompenzációt – mondta el a Krónikának Gedeon András, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) munkavédelmi és munkaügyi sajtóreferense.

A második legnagyobb problémát a munkaidővel kapcsolatos szabályok megszegése, és a munkaidő-nyilvántartás szabálytalan vezetése jelentette. Előfordult, hogy átlépték a napi tizenkét órás munkaidőt egy-egy dolgozó esetében.

A csaknem húszezer céget érintő vizsgálatból kiderült, hogy nőtt a bejelentés nélkül dolgozók száma tavaly - az ellenőrzöttek 11 százalékánál fordult elő ilyesmi.

A legtöbb szabálytalanságot a feldolgozóiparban és a kereskedelemben tapasztalták, ugyanakkor javult a munkavédelem és kevesebb munkahelyi baleset történt 2012-ben.

Kossuth Rádió
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter