Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nőtt a félelem a munkanélküliségtől

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói bizalmi index ugyanis csökkent, a gazdasági várakozások a tavaszi javulás után a nyár folyamán összességében nem változtak lényegesen. A szolgáltató cégek optimistábbak, az emberek viszont tartanak a munkanélküliségtől.

images

Az üzleti bizalmi index augusztusban a júliusi mínusz 8,6 pontról mínusz 6,3 pontra mérséklődött. A fogyasztói bizalmi index augusztusban a júliusi mínusz 35,3 pontról 36,9 pontra romlott. A GKI-Erste konjunktúraindex mínusz 15,5 pontról mínusz 14,3 pontra javult.

Augusztusban az üzleti szférán belül elsősorban a szolgáltató cégek lettek optimistábbak, az ipari és az építőipari vállalatok csak alig, a kereskedelmi cégek várakozása pedig nem változott.

Az ipari bizalmi index augusztusi javulása ellenére sem érte el júniusi szintjét. Az elmúlt időszak termelésének és az export-rendelésállománynak a megítélése érezhetően javult, a következő három hónapra vonatkozó termelési várakozások valamint a teljes rendelésállomány és a készletek megítélése viszont csak valamicskét.

Az építőipari bizalmi index 2013-ra jellemző, szinte töretlen emelkedése augusztusban is folytatódott, de az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése kissé romlott.

A kereskedelmi bizalmi index a júliusi enyhe emelkedést követően stagnált. Az eladási pozíció és a várható megrendelések megítélése kissé javult, a készletszintet viszont növekvőnek érezték a válaszadók.

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban jelentősen növekedett, főleg az üzletmenet és a várható forgalom kedvező megítélése eredményeként.

A foglalkoztatási szándék az iparban, az építőiparban erősödött, a szolgáltató szektorban nem változott, a kereskedelemben pedig kissé csökkent. Ugyanakkor határozottan erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

A következő hónapokban stagnáló belföldi termelői árakra lehet számítani, ugyanakkor a kereskedelemben növekedett az áremelést tervezők aránya és az elképzelt emelés mértéke. Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építőiparban nem változott, ugyanakkor a kereskedelemben és a szolgáltató szférában a júliusi nagy csökkenés után némileg javult. A lakosság viszont pesszimistább lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban a júliusi emelkedésnél kisebb mértékben, de csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét kissé javulónak, várható megtakarítási képességét viszont enyhén romlónak érezte. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit a korábbinál kedvezőbbnek, a következő egy évben nyíló lehetőségeket viszont kissé romlónak tartották.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk