Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nőtt a munkanélküliek száma Észak-Magyarországon

Egy hónap alatt csaknem 1500 új munkanélkülit regisztráltak az észak-magyarországi régióban, számuk július végén jócskán meghaladta a 106 ezret.

images

A nyilvántartott álláskeresők alapján számított, a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított munkanélküliségi ráta 20,6 százalék volt, 0,2 százalékkal magasabb, mint júniusban - tette közzé a júliusi adatokat a regionális munkaügyi központ.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye által alkotott Észak-magyarországi régióban az év hetedik hónapjában 106.605 munkanélkülit tartott nyilván a munkaügyi központ, 1394-gyel többet mint júniusban, az elmúlt év júliusához képest viszont 16,6 ezerrel többet.

A legtöbb munkanélkülit, 67,5 ezret Borsod-Abaúj-Zemplénben regisztrálták. Hevesben 20,7 ezer, Nógrádban pedig 18,5 ezer volt a számuk júliusban. Borsodban és Hevesben 1-2 százalékkal nőtt az állástalanok száma egy hónap alatt, míg Nógrádban lényegében ugyanannyi volt, mint júniusban.
A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított munkanélküliségi ráta 20,6 százalék volt, 0,2 százalékkal több, mint júniusban, miközben az országos mutató 12,7 százalékos volt.

A régió fokozottan hátrányos munkaerő-piaci helyzetét jelzi, hogy Borsod hosszú hónapok óta a második, Nógrád pedig a harmadik a legmagasabb munkanélküliségi mutatóval rendelkező megyék sorában, a Heves megyei átlag is 3 százalékponttal magasabb az országos átlagnál.

A regisztrált munkanélküliek több mint 10 százaléka pályakezdő, számuk júliusban meghaladta a 12 ezret, Borsodban 8,1 ezer, Hevesben csaknem 2 ezer, Nógrádban pedig valamivel több, mint 2 ezer fiatal álláskeresőről tudott a munkaügyi központ.

Az északi térség három megyéjében az év hetedik hónapjában mintegy 4,1 ezer álláshelyet kínáltak a munkaadók, az előző hónap végén még be nem töltött álláshelyekkel együtt több mint 8 ezer állásra közvetíttek ki munkavállalókat.

Az üres álláshelyek mintegy háromnegyede továbbra is valamilyen támogatási formához kötődött, lényegében települési önkormányzatok által szervezett közcélú foglalkoztatás volt.

Olyan betöltetlen munkahely, amelyhez a munkaadó nem kért támogatást, mindössze 886 volt a régióban júliusban.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
DK: meg kell állítani a fizetések és a nyugdíjak elértéktelenedését!

Dobrev Klára szerint be kell vezetni az európai minimálbért és minimálnyugdíjat. Teljes cikk

Az EU-s polgárok 28 százaléka nem keres annyit, hogy egy hétre elutazhasson otthonról

Magyarországon a szegénységi küszöb alatt élők több mint 72 százaléka nem tud elmenni nyaralni - derül ki az Európai Szakszervezeti Szövetség felmérésből. Teljes cikk

Izer Norbert: a járvány miatt bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye

Izer Norbert elmondta, hogy megszűnik a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, és a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó is csökken. Teljes cikk