Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Nőtt a munkanélküliek száma Észak-Magyarországon

Egy hónap alatt csaknem 1500 új munkanélkülit regisztráltak az észak-magyarországi régióban, számuk július végén jócskán meghaladta a 106 ezret.

A nyilvántartott álláskeresők alapján számított, a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított munkanélküliségi ráta 20,6 százalék volt, 0,2 százalékkal magasabb, mint júniusban - tette közzé a júliusi adatokat a regionális munkaügyi központ.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye által alkotott Észak-magyarországi régióban az év hetedik hónapjában 106.605 munkanélkülit tartott nyilván a munkaügyi központ, 1394-gyel többet mint júniusban, az elmúlt év júliusához képest viszont 16,6 ezerrel többet.

A legtöbb munkanélkülit, 67,5 ezret Borsod-Abaúj-Zemplénben regisztrálták. Hevesben 20,7 ezer, Nógrádban pedig 18,5 ezer volt a számuk júliusban. Borsodban és Hevesben 1-2 százalékkal nőtt az állástalanok száma egy hónap alatt, míg Nógrádban lényegében ugyanannyi volt, mint júniusban.
A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított munkanélküliségi ráta 20,6 százalék volt, 0,2 százalékkal több, mint júniusban, miközben az országos mutató 12,7 százalékos volt.

A régió fokozottan hátrányos munkaerő-piaci helyzetét jelzi, hogy Borsod hosszú hónapok óta a második, Nógrád pedig a harmadik a legmagasabb munkanélküliségi mutatóval rendelkező megyék sorában, a Heves megyei átlag is 3 százalékponttal magasabb az országos átlagnál.

A regisztrált munkanélküliek több mint 10 százaléka pályakezdő, számuk júliusban meghaladta a 12 ezret, Borsodban 8,1 ezer, Hevesben csaknem 2 ezer, Nógrádban pedig valamivel több, mint 2 ezer fiatal álláskeresőről tudott a munkaügyi központ.

Az északi térség három megyéjében az év hetedik hónapjában mintegy 4,1 ezer álláshelyet kínáltak a munkaadók, az előző hónap végén még be nem töltött álláshelyekkel együtt több mint 8 ezer állásra közvetíttek ki munkavállalókat.

Az üres álláshelyek mintegy háromnegyede továbbra is valamilyen támogatási formához kötődött, lényegében települési önkormányzatok által szervezett közcélú foglalkoztatás volt.

Olyan betöltetlen munkahely, amelyhez a munkaadó nem kért támogatást, mindössze 886 volt a régióban júliusban.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter