Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Nyomozás indul a milliárdos áfacsalások után

Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársának feljelentése nyomán hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerdán az MTI megkeresésére.

Mint írták: a Fővárosi Főügyészséghez november 13-án érkezett feljelentés az üggyel kapcsolatban. A főügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el és az eljárás lefolytatására a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályát jelölte ki. Majd az országos rendőr-főkapitány 2013. november 27-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az ügyet.

Az eljáró szerv hétfőn hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást - tették hozzá, megerősítve ezzel a Népszabadság szerdai számában megjelent értesülést.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.

Horváth az most Origonak azt mondta, nagy kő esett le a szívéről a nyomozás elrendelésének hírére. Tartott attól, hogy lesöprik az ügyét, pedig olyan bizonyítékokat adott át a hatóságnak, ami alapján a nyomozást el kellett rendelni. Azért is elégedett, mert szerinte így a NAV ellene rágalmazás miatt tett feljelentése okafogyottá vált.

Sikerült parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményezni

Schiffer Andrással és Ángyán Józseffel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón Szél Bernadett kedden bejelentette: a szocialista parlamenti képviselők szignóival összegyűlt a szükséges 78 aláírás, ezért az LMP határozati javaslatban kezdeményezte, hogy alakuljon meg a feltételezett áfacsalásokat feltáró parlamenti vizsgálóbizottság.

A Fidesz korábban jelezte, az adócsalási vád ügyében az igazság kiderítése és az esetleges bűncselekmények megállapítása az ügyészségre tartozik.

Eközben az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt kezdeményezte, hogy a testület kedden hallgassa meg Horváth Andrást, valamint több állami szerv képviselőjét, köztük Varga Árpádot, a NAV elnökhelyettesét, Papp Károly országos rendőrfőkapitányt és Göbölös Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját. A testület kormánypárti tagjainak javaslatára azonban levették a napirendről az áfacsalási vádakkal kapcsolatos meghallgatásokat.

Horváth András az ülést megelőzően újságíróknak kiemelte: a feljelentésében is leírta, hogy vannak bizonyítékai, emellett kétszáz oldalt csatolt mellékletként, amelyek szerinte alátámasztják a hivatali visszaélés tényállását.

Telefonon várja a lakossági bejelentéseket az Együtt-PM

Az Együtt-PM ingyenesen hívható telefonszámot állított csatasorba, amin a nagyösszegű áfacsalásokat ismerők tehetnek bejelentést - közölte Juhász Péter, az ellenzéki választási szövetség társelnöke szerdán Budapesten újságíróknak.

Kiemelte: fontosnak tartják, hogy az áfacsalásokat ismerő állampolgárok politikai védelmet kapjanak és ahol "Rogán Antalhoz hasonlóan nem fogják ügyüket lesöpörni az asztalról".

Az Együtt-PM társelnöke aláhúzta, nem feljelentő vonalnak, "egymás vegzálásának" eszközéül szánják telefonos elérhetőségüket, hanem a kiemelkedően magas csalások kivizsgálására. Tájékoztatása alapján a hozzájuk érkező információkat előbb jogászaikkal kivizsgálják, majd a hiteles beszámolókat oknyomozó újságírók segítségével nyilvánosságra hozzák.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk