Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Nyugat-Dunántúl - válság előtti szinten a cégek üzleti forgalma

A válság előtti szintre emelkedett a Nyugat-Dunántúlon működő cégek üzleti forgalma tavaly az általános forgalmi adó alapján - mondta Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális főigazgatója hétfőn Győrben sajtótájékoztatón a megyei igazgatóságok adatai alapján.

Tavaly a régió cégeinek forgalma 3.338 milliárd forint volt, magasabb a tavalyi 2.996 milliárd, sőt a 2008-as 3.248 milliárd forintnál is. Ezen belül a külföldi értékesítés a 2008. évi 618-ról, illetve a 2010. évi 688 milliárd forintról 835 milliárd forintra emelkedett. Varga Lászlóné megjegyezte, hogy az összesítésben nem szerepelnek a kiemelt adózók, ám a holdudvaruk igen.

Az MTI érdeklődésére közölt adatok azt mutatják: Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 12,6 százalékkal, 1.755,9 milliárd forintra nőtt a nem kiemelt adózók áfa alapján kalkulált forgalma. Ebből 479 milliárdot tett ki a kül-, 1.276,9 milliárdot a belföldi értékesítés. Előbbi adat 20,7, utóbbi 9,8 százalékkal haladja meg a 2010-es adatot.

Ugyanebben a csoportban 788,7 milliárdos forgalmat mondhattak magukénak a Vas megyei cégek a NAV adatai alapján. Ezek 193 milliárdos külpiaci értékesítése 16,1 százalékkal, 595,7 milliárdos hazai értékesítése 8,9 százalékkal erősebb az előző évinél, összességében pedig 10,6 százalékos a bővülés.

A Zala megyei vállalkozások üzleti forgalma 794 milliárd forint volt; ez 9,8 százalékkal magasabb érték a 2010-esnél. Külpiaci forgalmuk 163,3 milliárdos értéke 30,8, míg 630,7 milliárdos belpiaci értékesítésük 5,4 százalékkal magasabb az előző esztendeinél.

Varga Lászlóné közlése szerint június táján, a társaságiadó-adatok ismeretében lehet majd megmondani, milyen folyamatok zajlottak tavaly az egyes ágazatokon belül. Megjegyezte: a régióban stagnált az egyéni vállalkozók száma, míg a gazdálkodó szervezeteké mérsékelt ütemben emelkedett. Az egyszerűsített vállalkozói adó eszközével tavaly 6.664-en éltek a régióban, ami az egy évvel korábbihoz képest 17,8 százalékos csökkenés.

Csiszár Csaba őrnagy, a regionális bűnügyi igazgatóság vezetője az eseményen arról beszélt: tavaly 1854 bűnügyet derítettek fel, 10,27 milliárd forint értékben; egy évvel korábban 1092 cselekmény kereken ötmilliárdos kárt okozott. A leggyakoribb bűncselekmények között a számviteli rend megsértését, az adócsalást és a csődbűncselekményt említette.

Kirívó esetként emelte ki azt a Győr környékén működő társaságot, amely mintegy ötvenmilliós befektetéssel négymilliárd forintnyi áfát igényelt vissza egy Budapestre naponta megutaztatott cukorszállítmány után, amelynek időközben már a szavatossága is lejárt.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter