Megjelent: 5 éve

Nyugdíj: fontos minden jogszerző munka összeszedése

Már 70 ezer ember adategyeztetési eljárását kezdte meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF). Tavaly augusztus végétől van erre mód. Az eljárást nem kell kérelmezni, a hivatal maga gyűjti össze az adatokat (szolgálati idő- és kereseti adatok) és értesíti az ügyfelet, hogy a foglalkoztatók adatszolgáltatásai alapján mi szerepel a nyilvántartásban. Első körben az 1955 és 1959 között születettek eljárását folytatják le.

Az ONYF közlése szerint a már lezárult hétezer eljárásban számos problémát sikerült rendezni. Így például volt olyan asszony, akinek az eljárás során számították be a szolgálati idejébe a diákként végzett nyári munkát, így ő korábban lett jogosult a nők kedvezményes nyugdíjára, ennek következtében elkerülte a munkahelyén zajló létszámleépítést.

A főigazgatóság szerint nagyon fontos minden jogszerző munka összeszedése, több esetben előfordult ugyanis, hogy néhány nap alkalmi foglalkoztatás is "évet adott", és minden elismert teljes év után két százalékkal emelkedett a nyugdíj összege.

Kiderült az is, hogy sok személy esetében nem szerepelnek a nyilvántartásban olyan, szolgálati időnek minősülő időtartamok, mint a felsőfokú tanulmányok vagy a sorkatonai idő, mert azokat nem a foglalkoztatóknak kellett jelenteniük, hiszen nem köthetők munkaviszonyhoz.

Miként fent írtuk, a hivatal által kiküldött részletes kimutatás tartalmazza a biztosításban töltött időszakokat, az egyéb szolgálati időket, a nők esetében a kedvezményes nyugdíjhoz figyelembe vehető jogosultsági időket, valamint a foglalkoztatók adatait. Szerepel még a papíron az is, hogy mennyi volt az érintett 1987. december 31. utáni időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles keresete, illetve a munkáltató mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be utána - olvasható a Magyar Nemzetben.

A kimutatás átvétele után az érintettnek hatvan napja van arra, hogy jelezze az eltérést, és ha vannak bizonyító erejű dokumentumai, például foglalkoztatói igazolás, társadalombiztosítási kiskönyv, munkakönyv, azt megküldje a hatóságnak. Ha nincs ilyen dokumentum, a jelzés alapján a hivatal vizsgálja ki az ügyet.

Magyar Nemzet
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter