Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott lett Selmeczi Gabriella

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki a kormányfő Selmeczi Gabriellát; a fideszes országgyűlési képviselő vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. A pénztárszövetség értetlenül áll a kinevezés előtt.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Selmeczi Gabriella feladata, hogy összehangolja azokat a tevékenységeket, amelyekkel a magyar emberek nyugdíja biztonságba kerül, "és el tudjuk hárítani azokat a kockázatokat, veszélyeket, amelyek a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra azért leselkednek, mert a magánnyugdíjpénztárak válságba kerültek".

Selmeczi Gabriella a tájékoztatón hangsúlyozta: mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztárban.

Közölte, készül egy javaslat, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két héten belül terjeszt a kormány elé. Eszerint a magánból az állami nyugdíjkasszába való átlépés esetén az állam el fogja ismerni az érintett befizető veszteségeit. "Senkit nem érhet kár a jövőben" - jelentette ki.

A miniszterelnöki megbízott közölte, vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora a veszteség, illetve mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Emellett fontos feladatának tekinti, hogy folyamatosan konzultáljon a nemzetgazdasági tárca vezetőjével az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést megkönnyítő törvényről.

A politikus véleménye szerint a magánnyugdíjpénztárak kockáztatják a befizetők és a nyugdíjasok pénzét is. A kormánynak ezért nagyon gyorsan cselekednie kellett, nehogy egy "Lehman Brothers-helyzethez" hasonló állapot alakuljon ki Magyarországon - emelte ki, hangsúlyozva, hogy ha a kabinet nem cselekszik időben, azt kockáztatják, hogy eltűnnek a nyugdíjak.

Selmeczi Gabriella rámutatott, az állami nyugdíjrendszer biztonságot garantál a nyugdíjasoknak, a nyugdíj pedig indexált, azaz nem veszít az értékéből. Ezzel szemben a magánnyugdíjpénztárak működése - mint mondta - rendkívül kockázatos.

Kérdésre úgy fogalmazott, "senki ellen nem vagyunk, a magánnyugdíjpénztárak ellen sem, a befektetések ellen sem". Azonban - folytatta - a nemzeti együttműködés kormányának a legfontosabb feladata, hogy az állampolgárok érdekében cselekedjen, vagyis meg kell védenie a nyugdíjakat.

A pénztárszövetség nem érti, miért kell nyugdíjvédelmi megbízott

A Stabilitás Pénztárszövetség tagjai értetlenül állnak a kormány "nyugdíjvédelmi megbízottjának" kinevezése előtt - közölte a szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében. A kormányfő szóvivőjének aznapi bejelentése szerint Orbán Viktor nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki Selmeczi Gabriellát; a fideszes országgyűlési képviselő vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket.

A magánnyugdíjpénztárakat tömörítő szakmai szervezet közlése szerint azért nem értik a lépést, mert "a pénztárak nemcsak hogy megőrizték az elmúlt években egyéni számlára befizetett megtakarítások reálértékét, hanem többségében az inflációt meghaladó mértékben gyarapították is azt".

Juhász Istvánné, a pénztárszövetség főtitkára a közleményben sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány a széles körű tiltakozás ellenére sem vizsgálta felül álláspontját, és a korábban bejelentett egyoldalú, 3 millió pénztártag nyugdíjcélú megtakarításainak elvonását eredményező törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk