Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott lett Selmeczi Gabriella

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki a kormányfő Selmeczi Gabriellát; a fideszes országgyűlési képviselő vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. A pénztárszövetség értetlenül áll a kinevezés előtt.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Selmeczi Gabriella feladata, hogy összehangolja azokat a tevékenységeket, amelyekkel a magyar emberek nyugdíja biztonságba kerül, "és el tudjuk hárítani azokat a kockázatokat, veszélyeket, amelyek a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra azért leselkednek, mert a magánnyugdíjpénztárak válságba kerültek".

Selmeczi Gabriella a tájékoztatón hangsúlyozta: mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztárban.

Közölte, készül egy javaslat, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két héten belül terjeszt a kormány elé. Eszerint a magánból az állami nyugdíjkasszába való átlépés esetén az állam el fogja ismerni az érintett befizető veszteségeit. "Senkit nem érhet kár a jövőben" - jelentette ki.

A miniszterelnöki megbízott közölte, vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora a veszteség, illetve mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Emellett fontos feladatának tekinti, hogy folyamatosan konzultáljon a nemzetgazdasági tárca vezetőjével az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést megkönnyítő törvényről.

A politikus véleménye szerint a magánnyugdíjpénztárak kockáztatják a befizetők és a nyugdíjasok pénzét is. A kormánynak ezért nagyon gyorsan cselekednie kellett, nehogy egy "Lehman Brothers-helyzethez" hasonló állapot alakuljon ki Magyarországon - emelte ki, hangsúlyozva, hogy ha a kabinet nem cselekszik időben, azt kockáztatják, hogy eltűnnek a nyugdíjak.

Selmeczi Gabriella rámutatott, az állami nyugdíjrendszer biztonságot garantál a nyugdíjasoknak, a nyugdíj pedig indexált, azaz nem veszít az értékéből. Ezzel szemben a magánnyugdíjpénztárak működése - mint mondta - rendkívül kockázatos.

Kérdésre úgy fogalmazott, "senki ellen nem vagyunk, a magánnyugdíjpénztárak ellen sem, a befektetések ellen sem". Azonban - folytatta - a nemzeti együttműködés kormányának a legfontosabb feladata, hogy az állampolgárok érdekében cselekedjen, vagyis meg kell védenie a nyugdíjakat.


A pénztárszövetség nem érti, miért kell nyugdíjvédelmi megbízottA Stabilitás Pénztárszövetség tagjai értetlenül állnak a kormány "nyugdíjvédelmi megbízottjának" kinevezése előtt - közölte a szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében. A kormányfő szóvivőjének aznapi bejelentése szerint Orbán Viktor nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki Selmeczi Gabriellát; a fideszes országgyűlési képviselő vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket.

A magánnyugdíjpénztárakat tömörítő szakmai szervezet közlése szerint azért nem értik a lépést, mert "a pénztárak nemcsak hogy megőrizték az elmúlt években egyéni számlára befizetett megtakarítások reálértékét, hanem többségében az inflációt meghaladó mértékben gyarapították is azt".

Juhász Istvánné, a pénztárszövetség főtitkára a közleményben sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány a széles körű tiltakozás ellenére sem vizsgálta felül álláspontját, és a korábban bejelentett egyoldalú, 3 millió pénztártag nyugdíjcélú megtakarításainak elvonását eredményező törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé.

  • 2022.08.24Babér Szeminárium Közelít a tanulmányi időszak, ezzel együtt pedig megszaporodnak a szakképzési munkaszerződéssel, tanulószerződéssel, hallgatói munkaszerződéssel, a duális képzéssel és a tanulók foglalkoztatásának lehetőségeivel kapcsolatos szakmai kérdések is. Augusztus 24-én a BaBér meghívott előadója, Greskóné Koller Krisztina gyakorlati példákon keresztül ad árnyalt képet a témáról online előadása során. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.11.07Scrum szimuláció, avagy agilitás a gyakorlatban Hogyan tanulható meg a rugalmas vállalati működés kockázatmentesen? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szeptember végéig igényelhetik a hallgatók a Diákhitel Pluszt

A Diákhitel 1 és a Diákhitel Plusz egyaránt bármire szabadon költhető. Teljes cikk

A szállodaszövetség elnöke: ami jön, az durvább lesz mint a Covid

Baldauf Csaba szerint nagy kérdés, hogy az új szállodákat ki üzemelteti majd és honnan lesz szakképzett munkaerő. Teljes cikk

Hamarosan tárgyalhatja az Alkotmánybíróság a katatörvényt

Az indítványozó szerint a törvény elfogadását nem előzte meg társadalmi egyeztetés vagy előzetes hatásvizsgálat, a jogalkotó nem biztosított... Teljes cikk

Facebook