Megjelent: 13 éve

OFA- Országos Foglalkoztatási Közalapítvány - Kik pályázhatnak?

Az OFA küldetése és feladatai A kormány által 1992. június 30-án alapított Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 1997. január 1-je óta közalapítványként tölti be szerepét a munkanélküliség enyhítését, a foglalkoztatás bővítését szolágló intézményrendszerben.

Fő feladatait az Alapító Okirat rögzíti, amellyel összhangban tevékenysége a következő területekre irányul:

A munkaerőpiac nem állami szerveződéseinek támogatása.
Kísérleti programok indítása.
Munkaügyi tárgyú kutatások ko-ordinálása.
A szociális partnerek munkaügyi érdekegyeztetésének támogatása.
Az állam tagsági joganiak gyakorlása a célszervezetekben.
Résztvétel az EQUAL közösségi kezdeményezés hazai megvalósításában.

Közreműködés a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium által indított központi munkapiaci program végrehajtásában, ennek keretében elsősorban a foglalkozási rehabilitáció, a rehabilitációs foglalkoztatást elősegítő munkapiaci program végrehajtásában.
A Közalapítvány mindezek mellett tevékenységével az Euroatlanti integrációhoz is hozzájárul. 2005. óta új feladata, hogy a Regionális Fejlesztési Operatív Program (ROP) megvalósításában is részt vesz.

Tevékenységük

Tevékenységünk egyik vonulatát képezi a fenti célokat szolgáló innovatív pályázati programok kidolgozása, pályázati programrendszer működtetése.Az OFA a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű embercsoportok megsegítése érdekében olyan kísérleti programokat dolgoz ki, amelyek munkapiaci szolgáltatást nyújtanak, illetve tartós vagy átmeneti foglalkoztatást (képzést, foglalkoztatást, szociális támogatást) biztosítanak e csoportok tagjai számára. A programok sikeres megvalósítását a nonprofit szervezetek fejlesztését szolgáló programokkal támogatja. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a foglalkoztatáspolitika helyi szereplői közötti együttműködés megerősítése, ösztönzése. Új fejezetet nyit az OFA életében az alapítás óta összegyűlt szakmai tapasztalatok hasznosítása, a támogatott projektekben létrejött sikeres megoldási módokból álló minták elterjesztésének szakmai-módszertani előkészítése.
A kísérleti programok mellett immár hagyományosnak számító pályázati programokat is indítunk, amelyeket évről évre hirdetünk meg.

A fent említettek mellett fontos feladatunk az állam tulajdonosi jogainak gyakorlása a teljes mértékben állami tulajdonban lévő hat célszervezet felett. Az OFA Célszervezeti irodája hozzájárul a megváltozott munkaképességű emberek tömeges foglalkoztatását biztosító gazdasági társaságoknál foglalkoztatottak létszámának megtartásához, figyelemmel kíséri és döntéseivel elősegíti a gazdálkodási és jövedelmezőségi szempontok, valamint a foglalkoztatás optimális összhangjának fenntartását.2004-től az EQUAL Közösségi Kezdeményezés magyarországi megvalósítását az OFA EQUAL Nemzeti Programiroda látja el.Az OFA 2005-ben kapcsolódott be a Regionális Operatív Fejlesztési Program megvalósításába. E feladata ellátása érdekében létrehozta az OFA-ROP Hálózatot 17 munkatárssal.

Kik pályáznak az OFÁ-hoz?

Közalapítványunkhoz a szervezetek három fő típusa pályázik forrásért: a nonprofitok (ezen belül döntően az egyesületi formában működő szervezetek) (57,8%), a költségvetési szervek (26,3%), valamint a vállalkozások (14,1%).
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Design Terminal indítja el a régió első Virtuális Mentorprogramját

A Design Terminal legfőbb célja most is az, hogy megadja a szükséges lendületet a startupoknak. Teljes cikk

Online programozásversenyt szervez a Neumann Társaság és az ELTE IK

Április 1-ig jelentkezhetnek általános és középiskolás diákok a kibertérben zajló Nemes Tihamér Online Programozási Versenyre három korcsoportban. Teljes cikk

Meghosszabbították az Employer Branding Award 2019 nevezési határidejét

Április 13-ig várják a pályaműveket a munkáltatói márkaépítési gyakorlatokat jutalmazó elismeréshez. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek