Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 hónapja

Olaszország: Mezőgazdasági munkáért cserébe tartózkodási engedély és egészségbiztosítás

Tartózkodási engedéllyel és egészségügyi ellátással rendezné az illegális bevándorlók helyzetét a római kormány, legalább mintegy 300 ezer emberrel számolva, elsősorban a mezőgazdasági munkások pótlására.

images

images

Júniusig a feketén Olaszországban dolgozó, de az új koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt külföldiek tartózkodását rendeznék, ősztől pedig bevándorlási kvótákkal szabályoznák az Olaszországba érkezők létszámát.

Első lépésben több mint kétszázezer illegális bevándorló tartózkodásának rendezése várható.

Mindenekelőtt Teresa Bellanova mezőgazdasági miniszter sürgeti a munkaerő-toborzást, hangsúlyozva, hogy a Covid-19 fertőzés miatt 270-350 ezer munkás tűnt el az olaszországi földekről, a déli és északi gyümölcsültetvényeken nyolcmillió mázsa termény vár leszedésre.

A külföldi munkaerő többségét eddig idénymunkára Olaszországba érkező afrikai, valamint román és bolgár munkások képezték, akik azonban a járványhelyzet miatt eltűntek Olaszországból, vagy idén tavasszal nem tudtak célba érni.

Hasonlóképpen bizonytalanná vált az olasz családoknál eddig nagyrészt feketén alkalmazott - és többségükben Európai Unión kívüli állampolgársággal rendelkező - háztartási dolgozók, idősgondozók, bébiszitterek helyzete. Az olaszországi építőipar is bajba került a nem olasz munkások hirtelen hiánya miatt, és nélkülük az idegenforgalom sem tud majd újraindulni.

A jobboldali Il Giornale számításai szerint mintegy 600 ezer illegális bevándorló jogi helyzetét készülnek rendezni: tartózkodási engedélyt, személyi igazolványt és tb-kártyát kapnának, ami ingyenes egészségügyi ellátást biztosítana számukra.

A törvényes munkapiac peremén vagy ezen kívül dolgozó bevándorlók tartózkodását már többször igyekeztek szabályozni Olaszországban: 2002-ben az akkori belügyminiszter, Umberto Bossi, a Liga volt vezetője intézkedésével több mint 600 ezren emelkedtek ki a feketegazdaságból, főleg kelet-európai munkavállalók.

2009-ben a szintén ligás belügyminiszter Roberto Maroni rendelkezésével 300 ezer tartózkodási engedélyt bocsátottak ki, ezeket is elsősorban az olasz családoknál dolgozó bevándorlók számára. Ugyanezzel próbálkozott Mario Monti volt kormányfő 2012-es intézkedésével is, amelynek révén azonban a majdnem 200 ezer kérelemből csak huszonháromezret fogadtak el.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter