Olcsó munkás a magyar, de a lengyelek még olcsóbbak"/>
Megjelent: 8 éve

Olcsó munkás a magyar, de a lengyelek még olcsóbbak

Az egy órára jutó átlagos munkaerőköltség 2011-ben 23,1 euró volt az Európai Unióban, míg az euróövezetben 3,5-39,3 euró között mozgott. Magyarország a többi kelet-európai országgal egyetemben a lista végén helyezkedik el. A belgák vezetnek, az észtek a britek előtt állnak.

A legmagasabb átlagos órabérköltségek az uniós tagországok közül Belgiumban (39,3 euró), Dániában (38,6 euró), Franciaországban (34,2 euró), Luxemburgban (33,7 euró), Hollandiában (31,1 euró) és Németországban (30,1 euró) voltak az Eurostat 2011-es adatai szerint. Ugyanakkor a legmagasabb átlagos órabérköltséget a nem uniós tag Norvégiában regisztrálta az Eurostat (44,2 euró).

Kelet-Európa a lista végén

Tavaly az átlagos becsült órabérköltségek a legalacsonyabbak voltak Bulgáriában (3,5 euró), Romániában (4,2 euró - 2010-es adat - ), Litvániában (5,5 euró), Lettországban (5,9 euró), majd a lengyelek (7,1 euró) és a magyarok jönnek (7,6 euró).

Tehát átlagban a belga munkaerő közel 5-ször drágább, mint a magyar, míg a norvég dolgozók foglalkoztatása közel a hatszor annyiba kerülnek hazánk állampolgáraihoz képest. Érdekes összehasonlítás még, hogy a norvégok átlagosan a 14-szer többe kerülnek a foglalkoztatóknak, mint a bolgár munkások a hazájukban.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter