kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Ombudsman: felül kell vizsgálni a bentlakásos intézményben élők jövedelmi viszonyait

A bentlakásos intézményben élők jövedelmét szabályozó jogszabályi környezetet felül kell vizsgálni - derül ki az ombudsman legújabb vizsgálatából, amelyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden juttatott el az MTI-hez.

Szabó Máté szerint a gazdasági körülmények változásait figyelmen kívül hagyó merev jogszabályi környezet és gyakorlat veszélyeztetheti a jogbiztonsághoz való jog érvényesülését, valamint az egyenlő bánásmód követelményét.

A közleményben példaként említették, hogy a szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona minimum 5700 forint költőpénzt köteles biztosítani a gondnokság alá helyezett ellátottaknak, ám ez az összeg évek óta nem emelkedetett, miközben jelentősen drágultak azok a termékek, így a kávé és a dohányáru, amelyeket az ellátottak vásárolni szoktak.

Az ombudsman jelentésében kitért arra, hogy az intézményben élő emberek jövedelmeiből, juttatásaiból levont térítési díj nem minden esetben fedezi az ellátás költségeit, így a költőpénzt abból már nem emelhetnék.

Szabó Máté megállapításai szerint a kevés költőpénznek nem elfogadható megoldási alternatívája az ellátottak egymás közötti árucseréje, ezért a bentlakásos intézményben élők jövedelemviszonyaira vonatkozó teljes jogszabályi környezet átfogó felülvizsgálata, újragondolása szükséges.

Az alapvető jogok biztosa ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezze a jogszabályi rendelkezések szociális, jogi és gazdaságossági szempontú újragondolását. Javasolta, hogy vizsgálják felül a bentlakásos szakosított szociális intézményekben élő ellátottak jövedelmi és tulajdonviszonyainak, általános és speciális szükségleteik finanszírozásának teljes jogszabályi környezetét.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ismertette a NAV a diákmunkásokra vonatkozó adószabályokat

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye. Teljes cikk

Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk