Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Ombudsman: felül kell vizsgálni a bentlakásos intézményben élők jövedelmi viszonyait

A bentlakásos intézményben élők jövedelmét szabályozó jogszabályi környezetet felül kell vizsgálni - derül ki az ombudsman legújabb vizsgálatából, amelyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden juttatott el az MTI-hez.

Szabó Máté szerint a gazdasági körülmények változásait figyelmen kívül hagyó merev jogszabályi környezet és gyakorlat veszélyeztetheti a jogbiztonsághoz való jog érvényesülését, valamint az egyenlő bánásmód követelményét.

A közleményben példaként említették, hogy a szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona minimum 5700 forint költőpénzt köteles biztosítani a gondnokság alá helyezett ellátottaknak, ám ez az összeg évek óta nem emelkedetett, miközben jelentősen drágultak azok a termékek, így a kávé és a dohányáru, amelyeket az ellátottak vásárolni szoktak.

Az ombudsman jelentésében kitért arra, hogy az intézményben élő emberek jövedelmeiből, juttatásaiból levont térítési díj nem minden esetben fedezi az ellátás költségeit, így a költőpénzt abból már nem emelhetnék.

Szabó Máté megállapításai szerint a kevés költőpénznek nem elfogadható megoldási alternatívája az ellátottak egymás közötti árucseréje, ezért a bentlakásos intézményben élők jövedelemviszonyaira vonatkozó teljes jogszabályi környezet átfogó felülvizsgálata, újragondolása szükséges.

Az alapvető jogok biztosa ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezze a jogszabályi rendelkezések szociális, jogi és gazdaságossági szempontú újragondolását. Javasolta, hogy vizsgálják felül a bentlakásos szakosított szociális intézményekben élő ellátottak jövedelmi és tulajdonviszonyainak, általános és speciális szükségleteik finanszírozásának teljes jogszabályi környezetét.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter