Megjelent: 11 éve

OMMF: súlyosan szabálytalanok a balatoni munkáltatók

A 270 ellenőrzött munkáltatóból 241-nél tapasztaltak szabálytalanságot, ezt állapította meg az OMMF Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége a Balaton környékén végzett nyári ellenőrzések során - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF).

A munkaügyi szabálytalanságok 578 személyt érintettek az OMMF által ellenőrzött 747 munkavállalóból. Jellemző volt a feketefoglalkoztatás - ez a szabálytalanság 102 munkáltatónál 251 munkavállalót érintett -, a munkaidő, valamint a pihenőidő szabályainak megsértése, továbbá a munkabérre, bérpótlékra vonatkozó szabályok megszegése, illetve az alkalmi munkavállalói könyv hiányos kitöltése, kezelése és a munkaidő-nyilvántartás hiánya.

Balatonberény és Balatonszabadi között elsősorban a vendéglátást, a kereskedelmet, a szolgáltatásokat ellenőrizték a felügyelők, de vizsgálták a helyzetet az építőipari, mezőgazdasági, feldolgozóipari munkahelyeken és a vagyonvédelmi cégeknél is. Az OMMF közlése szerint 161 esetben munkaügyi bírság kiszabása várható, 47 esetben éltek a felügyelők a kötelezés lehetőségével, illetve 34 alkalommal figyelemfelhívással.

A válság ide is kihat

A felügyelők azt tapasztalták, hogy általában együttműködtek a munkáltatók, azonban két-három esetben atrocitásokkal, a munkájukat nehezítő rendkívüli eseménnyel is szembe kellett nézniük. Az OMMF értékelése szerint a balatoni munkaügyi ellenőrzések eredményei is alátámasztják, hogy a gazdasági válság hatásai nem csupán a munkahelyek számának csökkenésében, hanem a munkakörülmények romlásában, a munkavállalók garanciális jogainak egyre gyakoribb megsértésében is tetten érhetőek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter