Megjelent: 10 éve

Önkéntes munka Európában: hogyan lehet kijutni?

Novemberben korán sötétedik - így aztán már a Millenáris Parkba jutás romantikusra sikeredik. Délután 5 órakor tizenöt neonfényű négyzet mutatja az utat az "Európa Pontig", hangulatosan keveredve a szórványos közvilágítással. Az üveg irodaházban található helyiségben már a recepciós pult is arról árulkodik, hogy igazán "EU-kompatibilis" létesítményben járunk. Az ügyintézők előtt megannyi tarka brosúra hever az uniós munkavállalásról. Mellettük szétszórtan névjegy nagyságú mini szószedetek uniós tagországok szókincséből, szigorúan a legszükségesebb néhány szóra hagyatkozva.


Jól mutat az önkéntes munka a CV-benBónuszként még az EU emberi jogi chartája is rendelkezésre áll háromszor két centis, miniatűr kiadásban - szerencsére nem a jogok listája ennyire szűkös, csak a betűtípus apró a kiskönyvben. A teremben már zajlik az Európai Mobilitás Börze nevet viselő rendezvény. A zömében egyetemistákból és főiskolásokból álló érdeklődők eleinte óvatoskodva köröznek az Önkéntes Központ Alapítvány és a szintén nonprofit munkára közvetítő Eurodesk asztala körül - pedig érdemes bátran kérdezni, mert egy jól kiválasztott önkéntes projekt belépő lehet a munka világába is.


Egy év is lehet a kintlétAz Eurodesk stábja is ebben segít - a szervezet az önkéntes munkát és a külföldi munkatapasztalatot egyszerre megszerezni kívánókat célozza programajánlataival. "Elsősorban 18-30 év közötti jelentkezőket várunk a Fiatalok Lendületben Programba. A fogadó országban a fiatalok szállást és zsebpénzt is kapnak, miközben a választott önkéntes tevékenységgel párhuzamosan egy újabb nyelvet is elsajátíthatnak, ha megragadják a lehetőséget. A fogadó ország általában 6-9 hónapos, esetenként 1 éves részvételt tud biztosítani a jelentkezőknek a választott EU tagországban. Irodánkban arról kaphatnak felvilágosítást, hogy mely országok milyen önkéntes projektjeire lehet épp jelentkezni. Emellett segítünk a szükséges pályázati anyagok - az angol nyelvű CV és a motivációs levél - összeállításában, elkészítésében és az induláshoz szükséges adminisztratív teendőkben is"- foglalta össze röviden a legfontosabb tudnivalókat Karvalits Ivett programvezető. A jelentkezőknek egyébként általában fél év átfutási idővel kell számolniuk a pályázat benyújtásától az önkéntes munka elkezdéséig.


Sportoktatástól az állatvédelemigA választható programok listája szinte korlátlan. "A gyermekek sportoktatásától egészen a környezettudatosságra nevelésig és az állatvédelemig változatos a paletta, a szociológustól a geológusig mindenki találhat kedvére való területet." A pályázókat emellett kifejezetten arra is ösztönzik, hogy ne kizárólag angol nyelvterületen végezhető önkéntes munkákra jelentkezzenek. "Angoltudásra természetesen szükség van az indulásnál és a kezdetekkor - érdemes ugyanakkor a célország nyelvére koncentrálni, és azt a lehető legmagasabb szinten elsajátítani, ha már van rá lehetőség"- ad tippet Karvalits Ivett.


Fiatalok és frissnyugdíjasok: a két fő csoportOrszághatáron belül is lehetséges az önkéntes munka, igaz, nem elterjedt. Honfitársaink közül átlagosan csak tízből egy végez rendszeresen vagy időközönként ilyen jellegű tevékenységet. "Hazánkban jellemzően két csoport önkénteskedik. Az egyiknek van szabadideje - például friss nyugdíjas - és emellett szeretné mindezt a társadalom számára hasznos tartalommal is megtölteni. A másik pedig pályakezdő vagy munkatapasztalatra vágyó fiatal"- ad képet a hazai önkéntességben résztvevőkről Hadrévy Borbála, az Önkéntes Központ Alapítvány koordinátora. Utóbbiaknál valóban a munkába állás előszobája lehet az önkéntesség. Az ÖKA Ötlet Programjában például 350 pályakezdő fiatal végzett önkéntes munkát a 230 fogadó szervezet valamelyikénél - a fiatalok fele ráadásul később is a szervezetnél maradhatott állásban.


Nehéz bejutni a Bátor TáborhozAz alapítvány egyébként csak az önkéntes programokat kínáló civil szervezetek ajánlatait összesíti honlapján - a kapcsolatot már a leendő önkéntesnek kell felvennie a szervezettel. A jelentkezők a tapasztalatok alapján a weblapszerkesztést, az adminisztratív teendőket, az idősgondozást, a gyermekmegőrzést és gondozást vagy épp az állatápolást, a kutyasétáltatást választják a legszívesebben. Az, hogy ki mennyire hamar kezdheti el az önkéntes munkát, már a fogadó szervezeten múlik. "A folyamatosan önkéntes hiánnyal küzdő szervezeteknél akár már másnap munkába lehet állni - ezzel szemben a krónikus vagy daganatos beteg gyermekeknek ingyenes élményterápiás kikapcsolódást szervező Bátor Tábor Alapítványnál gyakran egyéves várólistán vannak a jelentkező önkéntesek"- tette hozzá Hadrévy Borbála.

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter