kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Önmagában nem elég a Start-kártya

2004 októberében indult a pályakezdők elhelyezkedését járulékkedvezménnyel segítő Start-program, amelyet később kismamákra, szakképzetlenekre is kiterjesztettek. A kiválasztásnál azonban nem szempont a Start-kártya, szakértelem és rátermettség alapján veszik fel az új munkaerőt.

Tavaly novemberben volt két éve, hogy a miniszterelnök ünnepélyes külsőségek között átnyújtotta az 5000. Start-kártyát Pataky Dorottya pályakezdő nyelvtanárnőnek. Az akkor három hónapja munkanélküliként regisztrált spanyol-portugál szakos tanárnő egy budapesti alapítványi iskolánál helyezkedhetett el.

Nem rossz ötlet, de a céges HR másképp működik

A munkaügyi tárca könnyebb álláshoz jutást várta a Start-programtól. A cégek azonban többnyire vegyes érzésekkel fogadják a kezdeményezést. Sokan nem tartják rossz ötletnek, ugyanakkor leszögezik: a Start-kártya nem lehet mindent kiváltó aduász a munkaerőpiacon. Egy pozíció meghirdetésekor ugyanis elsősorban a szakmai alkalmasság és a rátermettség dönti el, kié lesz az állás.

Pedig a Start-kártyás alkalmazott nem elhanyagolható megtakarítást jelenthet a cégek számára. A munkaadó egy Start Plusz kártyás, felsőfokú végzettségű kismama alkalmazásával például bruttó 131 ezer forintos fizetés esetén az első évben 290 ezer, míg a másodikban 133 400 forintot - így összesen 423 ezer forintot spórolhat. Egy Start Extra kártyás, 50 év feletti álláskereső esetén összességében 817 ezer forint lesz a megtakarítás.

Kevés kismama ismeri a lehetőséget

Az álláskeresők mindenesetre próbáltak élni a Start-kártya nyújtotta lehetőségekkel. Az APEH sajtóosztályának tájékoztatása szerint a pályakezdőknek szóló Start-kártyából 2005. október 1. óta 77 795, míg a 2007. július elsejétől igényelhető Start Plusz és Start Extra kártyákból 4735 és 2279 darabot bocsátottak ki 2008. január 25-ig az álláskeresőknek. Azt azonban nem lehet pontosan tudni, hogy a közel 85 ezer Start-kártya igénylő közül ténylegesen hányan találták meg a számításukat.

Az APEH ügyfélszolgálatán igényelhető kártya két évig érvényes - akkor is, ha a kártyát igénylő végül nem tudott elhelyezkedni.

A Start-programot egyébként tavaly júliusban terjesztették ki a kismamákra, az 50 év feletti, tartósan munkanélküli és szakképzetlen munkavállalókra.

Keveházi Katalin, a kisgyermekes nők elhelyezkedését segítő Jól-Lét Alapítvány igazgatója az eddig kibocsátott Start Plusz kártyák kapcsán annyit jegyzett meg: mindenképpen pozitív, hogy néhány ezer kismama már igényelte azt. Ám úgy véli: szélesebb körű propagandára lenne szükség, hogy több érintett ismerhesse meg a lehetőséget. Rengetegen ugyanis nem hallottak róla, vagy azt nem tudják, hogy a kártyát az APEH ügyfélszolgálatán lehet kiváltani.

"Valamit hallottunk róla"

Néhány kivételt leszámítva a munkaadók többsége képben van a Start-program kapcsán, legalábbis ez derült ki a Pályacúcs Magazin körkérdéséből. Első hívásuk egy adminisztrátori pozíciót kínáló biztosításközvetítő cég irodájában csengett ki. Itt sikerrel jártak, ugyanis a vonal túloldalán a hölgy pont Start-kártyásként került a céghez.

Egy reklámidőket értékesítő hazai vállalkozásnál viszont csak annyit közöltek: "Mindez érdekesen hangzik", de fogalmuk sincs arról, mi ez, majd megkérdezik a könyvelőtől. Egy budapesti, hitelügyintézőt kereső autókereskedésnél és egy asszisztensi pozíciót meghirdető filmforgalmazónál ugyancsak arról számoltak be: "hallottunk már valamit a Start-kártyákró"". Mindegyikük megjegyezte, kizárólag akkor élne munkaadóként a lehetőséggel, ha a szakmai önéletrajz és a személyes interjú is meggyőzte őket a pályázó alkalmasságáról. Ráadásul azok sem vennének fel kizárólag a Start-kártya alapján valakit, akik ismerik lehetőségeket. Ha a nem Start-kártyás pályázó szakmailag alkalmasabbnak tűnik, mindenképp őt választanák az állásra jelentkezők közül.

Csak két azonos kvalitású pályázónál dönt

Nem jelent előnyt a Start-kártya a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft-nél sem. Belső Barnabás, a cég személyzeti vezetője úgy tájékoztatott: ha Start kártyára is jogosult az ideális jelölt, felhívják a figyelmét a lehetőségre.

Ám a pályázó kiválasztásánál nem ez dönt. Dömötör Balázs, a KDB Bank Zrt. HR-generalistája hasonlóan vélekedik: "Cégünknél előfordul egy-két Start-kártyával rendelkező pályakezdő, de tömegesen egyelőre nem jellemző - ám a cég közeljövőben esedékes bővítései miatt egyre több pozíció nyílhat meg a Start-kártyával érkező pályakezdőknek. Igaz, a kártya önmagában nem válthatja ki a pályázók értékelésének egyéb objektív szempontjait, ezért a felvételi folyamatban sem lehet döntő szerepe"- magyarázza.

Azt azért hozzátette: egészen extrém esetben - például két teljesen azonos végzettségű, kvalitású, nyelvtudású és a kiválasztási folyamatban fej-fej mellett haladó jelölt esetén billenhetne a Start - kártyás pályázó javára a mérleg. Ám ilyen helyzetre egyelőre még nem volt példa és csekély a valószínűsége, hogy egyáltalán előfordulhat.

Takács Gabriella


  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
68 évig dolgozott ugyanabban a boltban, most elbocsátották

Az angol Jill Cornick bolti dolgozó 1956-ban, mindössze 14 évesen kezdett el dolgozni a Blandfordban található Clarks cipőboltban. Közel hét évtizeden... Teljes cikk

Emelkedett Gazdag és Sallói fizetése - így lehet keresni az észak-amerikai profi labdarúgóligában

Ismét emelkedett Gazdag Dániel és Sallói Dániel fizetése az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS). Teljes cikk

Vakáció vagy infláció? Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők... Teljes cikk