Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Önmagukat értékelik a pedagógusok

Pedagógus önértékelési csoportok jönnek létre az iskolákban, amelyek feladata a pedagógus-előmeneteli rendszeren belül a belső ellenőrzések lebonyolítása lesz. A pedagógusok nem egymásról mondanak véleményt, hanem saját magukról - adta hírül a hirado.hu.

Az Oktatási Hivatal a munkához kézikönyveket is készített, hogy az intézményekben láthassák, mi alapján kell majd a tanárokat vizsgálni.

Maus Pál, az Oktatási Hivatal Projektigazgatóságának szakmai vezetője az M1 október 1-jei esti műsorában nem tudta megmondani, honnan is származik pontosan a főleg a nagyobb intézményekben működtetni tervezett, támogató funkciót ellátó pedagóguscsoport neve, de nem lát okot az átkeresztelésre. Mint mondta: ilyen típusú csoportok már korábban is működtek, csak akkor belső ellenőrzési csoportnak nevezték őket, de hangsúlyozni akarták az önértékelés súlyát, ezért változtattak most az elnevezésen.

Azt, hogy ki lesz a csoport tagja, az intézményvezető határozza meg, mindenesetre olyan kollégákat érdemes felkérni, akik elkötelezettek a minőségirányítás mellett, és rendelkeznek azzal a felkészültséggel, amellyel a kollégákat segíteni tudják. A hivatal elsősorban az erre a feladatra már felkészített mesterpedagógusok bevonását javasolja, de más, már önértékelési tapasztalattal rendelkezők is bevonhatók a munkába.

A szakember azt mondta: nem tart attól, hogy a csoportok működése megmérgezheti a tantestületi légkört, a rendszerben ugyanis a pedagógusok nem egymásról mondanak véleményt, hanem saját magukról a kollégák, a szülők, az intézményvezető meghatározott szempontrendszer alapján készült visszajelzései, elvárásai, információi alapján.

Kiindulópont lehet például a pedagógiai program és a pedagógus készítette tanmenet viszonya, az óralátogatások tapasztalata és sok egyéb, hogy a pedagógus végül teljes képet kaphasson magáról – tette hozzá Maus Pál az M1 műsorában, aki úgy látja, ez a rendszer már sok helyen működik, azaz – bár valóban sok a feladat - működtethető. A másik fontos szempont - hívta fel a figyelmet -, hogy az intézményi önértékelés eredményeire épülnek a következő időszak fejlesztései, ezért a munkára kellő energiát kell fordítani, komoly, pontos és megbízható értékelés elvégzésére van szükség.

Hirado.hu/Edupress.hu
Follow hrportal_hu on Twitter