Megjelent: 9 éve

Orbán: Az állami kasszába fizetjük a nyugdíjat, és ez most már mindig így lesz

Orbán Viktor az interjúban elmondta, nem egyszeri döntésről van szó, azt a 10 százalékot, amit a magánnyugdíjpénztárakban maradt körülbelül 100 ezer ember a magánnyugdíjpénztárba fizetett, mostantól az állami nyugdíjalapba kell befizetni, és "ez most már mindig így lesz". A kormányfő hangsúlyozta: a nyugdíjrendszer teljes átalakítása most befejeződik, lényegében önkéntessé válik, hiszen, aki az államnak fizetendő járulékon túl akar még félretenni, azt a magánnyugdíjpénztárakon keresztül megteheti, de "amit az államnak be kell fizetni, azt mostantól az államnak kell befizetni, nem lehet máshová".

Megdöbbenéssel fogadták a hírt a pénztárak

A Stabilitás Pénztárszövetség megdöbbenéssel értesült arról a kormányzati szándékról, hogy 2012. január 1-jétől továbbra is elterelik a maradó pénztártagok befizetéseit. Ez a lépés ugyanis - azon túl, hogy jogszerűsége erősen vitatható - a magánpénztári szektor végét jelentheti. Hozzáteszik: a szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a közleményben hangsúlyozta: a kormány elképzeléseit nem ismerik, arról a pénztárak semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Aggasztónak nevezi azonban, hogy a nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint az újabb elterelésnek nincs határideje, és "egy árva szó sem esett arról, hogy a pénztártagok milyen kompenzációban részesülnek azért, mert befizetéseiket a kormány ismét költségvetési lyukak befoltozására használja".

A szövetség által felkért jogi szakértők - amint a kormányzat tervezete megismerhetővé válik - megvizsgálják, hogy milyen belföldi jogorvoslati lehetőségeik vannak a pénztártagoknak az újabb intézkedésekkel szemben. A szövetség maga ugyanis már nem sokat tehet: a 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvény és a változó alkotmánybírósági törvény értelmében a jövő évtől csak magánszemélyként, illetve az állampolgári jogok országgyűlési biztosán keresztül lehet a nyugdíjpénztári ügyeket tovább vinni - írják.

Az új szabályok szerint a beadványokban az egyetlen lehetséges hivatkozási alap az emberi méltóság megsértése, a diszkrimináció lehet. Erre az év elejétől számítva 90 napjuk lesz az érintetteknek, a korábban az AB napirendjén szereplő ügyek megismételt benyújtására ennyi időt hagy az új szabályozás. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: már az eddigi 14 hónapos elvonás is a működésképtelenség határára sodorta a szektort, ugyanis a vagyonátadás és a reálhozamok kifizetésének költségeit az egyszeri levonások mellett a pénztárak a korábban felhalmozott működési tartalékokból fedezték. Azzal, hogy belátható időn belül továbbra sem lesz semmiféle bevétel, miközben a kiadásokat törvényben rögzítik, a magánnyugdíjpénztárakra a gyors megszűnés vár. A szövetség tagjai mostanáig mérlegelték egy esetleges fúzió lehetőségét az optimális üzemméret eléréshez, azonban bevételek nélkül erre esélyük sem lesz.

Bába Julianna közölte: a Stabilitás Pénztárszövetség elnökeként felveszi a kapcsolatot a Magyar Helsinki Bizottság munkatársaival, akik már idén májusban az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultak azért, mert 2011 decemberétől a magyar állam úgy szedi majd be a járulékalapjuk egynegyedét a társadalombiztosítás javára, hogy munkában töltött szolgálati idejüket nem ismeri el. Hozzáteszi: már ez a rendelkezés is sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt diszkriminációtilalmat, mert elfogadható ok nélkül különbözteti meg hátrányosan őket a kizárólag társadalombiztosítási nyugdíjrendszert választókkal szemben. A szövetség elnöke a maradó tagok figyelmét felhívta a Bizottság honlapján elérhető tájékoztatóra, amely hasznos tanácsokkal szolgálhat azon pénztártagok számára, akik szintén a jogérvényesítés ezen módját kívánják választani. Bába Julianna bejelentette: magánszemélyként jövő januárban ismét beadja az Alkotmánybírósághoz a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi beadványait.

Csütörtökön délután kapott nyilvánosságot a parlament költségvetési bizottságának egyik módosító javaslata, amely szerint természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illetné meg - írja a Népszabadság. A bizottság indoklásában kifejti: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága, pénzügyi stabilitása és hatálya alatt álló biztosítottak nyugdíj-várományainak biztosítása érdekében a javaslat megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést. A bizottság a Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló törvényjavaslathoz nyújtotta be módosító indítványát csütörtökön. Délben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a jövő évi költségvetés átszámolásakor keletkező 320 milliárd forintból 48 milliárdot jelent, hogy a még magánnyugdíjpénztárakban maradók befizetéseit az állami nyugdíjkasszába terelik. Hozzátette: elképzelhető, hogy ez 2013-ban is így lesz, és az is, hogy ismét megnyitják az átlépés lehetőségét.


Magyar Rádió/Tőzsdefórum/MTI/Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter