Megjelent: 16 éve

Óriásberuházások indulnak a Balatonnál

Luxusberuházási hullám kezdődött a Balatonnál, elsősorban az SCD csoportnak köszönhetően. Többek között négy és ötcsillagos szállodák, jachtklubok, vitorláskikötő, üdülőfalu és más attrakciók létesítését tervezik hét év alatt.

Sokan kétkedve fogadták az összességében százmilliárdos beruházásról szóló híreket, azonban úgy tűnik, mégsem nekik lesz igazuk, hiszen az SCD csoport közös vállalatot hozott létre a világ egyik legnagyobb befektető- és ingatlanfejlesztő társaságával, az ír Quinlan Private-tel.

További kérdés, lesz-e fizetőképes kereslet, azaz lesz-e elég pénzes vendég a Balatonnál? Befürödnek-e a luxusingatlan-befektetések létrehozói? Jászai Gellért, az SCD csoport elnöke azt nyilatkozta, 15-20 éves megtérüléssel számolnak a Balaton-projektnél abban az esetben, hanem sikerül uniós forrásokat is bevonni a fejlesztésekbe. Az minden különösebb piackutatás nélkül nyilvánvaló, hogy világszerte egyre népszerűbb az aktív pihenés, egyre több a hobbihajós.

Láng Róbert, az Adriatic Challenge vitorlásverseny-szervező cég tulajdonosa szerint jelenleg több száz magyar hajó járhatja a tengereket ebben a pillanatban is. Magyarországon körülbelül hatezer hajót tartanak nyilván, amiből ötezer a Balatonon vesztegel. Logikusnak tűnik tehát, hogy a Balatonnál is kellenek az eddigi 30 és a további 9 építés alatt álló kikötő és klub mellé még több olyan kikötő, ahol biztonságban parkolhat a drága hajó és ahol nem mellékesen válogatott társaságban élvezheti a szabadidejét az ember.


Hal a vízben"Beindult-e a jachtklub-biznisz?" - kérdeztem Balogh Pétertől, a balatonlellei BL Yacht Club értékesítési irodavezetőjétől. "Igen, van kereslet az apartmanok és a villalakások iránt is - válaszolta. - Kezdetben angolok vették meg az ingatlanok egy részét, most pedig az olaszok éreztek rá a lehetőségre. Sajnos, a magyarok későn ébredtek, pedig igen jó lízingkonstrukciót kínál a CIB akár a szóban forgó lakásokra, vagy hajóra is" - osztotta meg velünk a tapasztalatait a szakember. Tehát, ha valaki úgy dönt, lízing útján akár egyik napról a másikra bekerülhet a földi paradicsomba, ahol a legolcsóbb stúdió lakás ára 35 millió forint. Kikötőhelyet pedig már bérelni is lehet.

"Korántsem telített még a balatoni vitorláspiac, a bejelentett fejlesztések zöme pedig még csak papíron létezik, márpedig csak a kikötői engedélyek beszerzése is több évbe telik Magyarországon" - vélekedik Sarlós Tibor, a balatonudvari Royal Balaton Golf Club vezetője. Tudja miről beszél, hiszen ők már megkezdték Udvari és Fövényes között egymilliárd forintos beruházással a 133 férőhelyes kikötő építését. Apartmanházakat, éttermet és más kikötői szolgáltatást is kiépítenek hozzá. Jövő tavaszra tervezik a projekt befejezését. Számítanak rá, hogy a golf és a vitorlázás olyan szinergiák, amelyek jól kiegészítik egymást. Tapasztalata szerint mindkettőre jelentős hazai érdeklődés mutatkozik.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek