Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Összeroppan vagy stabil a magyar munkaerőpiac?

A Fidesz szerint az ősszel össze fog roppanni a Munkaerő-piaci Alap (MA), ha a jelenlegi tendencia folytatódik: a bevételi oldal nem teljesül, a kiadási oldalról ugyanakkor óriási a kiáramlás. Ezzel szemben az MSZP azt állítja, hogy a magyar munkaerőpiac stabil, az alap működőképességét semmi nem veszélyezteti, a munkanélküliség nem nőtt másfél hónapja.

Ha összeroppan az alap, finanszírozhatatlanná válnak azok a támogatások, amelyek a munkaerőpiacot segítik - mondta Czomba Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón.

A pályakezdők álláslehetőségeiről szólva az ellenzéki párt szakpolitikusa úgy fogalmazott: "A korábbi miniszterelnök azt javasolta, hogy el lehet innen menni; a mostani nem mond ilyet, csak éppen nem tesz semmit a pályakezdő fiatalok érdekében". Kijelentette, a Fidesz arra készül, hogy visszaadja a pályájuk elején állóknak a hitet: van értelme Magyarországon élni és dolgozni. Véleménye szerint a pályakezdők helyben járnak, hiszen ha túlképzettek, az a baj, ha pedig alulképzettek, akkor az. Czomba Sándor tájékoztatóján több adatra is hivatkozott a munkanélküliek számának növekedéséről. Példaként említette egy állásportál felmérését, amely szerint drasztikusan megnőtt a munkanélküliek száma a 45 év felettiek között.

Ezzel szemben - mutatott rá a fideszes politikus - Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a régióban egyedül Magyarországon javul tendenciózusan a foglalkoztatási helyzet, csökken a regisztrált álláskeresők száma, csökken a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak létszáma pedig emelkedik. "Hazugság, hazugság és hazugság" - fogalmazott erre reagálva, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait idézve Czomba Sándor. A KSH június végi közlése szerint 2009. március-májusban a munkanélküliségi ráta 9,8 százalék, ami 2,1 százalékponttal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az ellenzéki párt képviselője ezzel összefüggésben felszólította a kormányzatot, fejezzék be a szemfényvesztést, és a valódi problémákkal foglalkozzanak.

MSZP: Magyarországon stabil a munkaerőpiac

Az MSZP szakpolitikusa , Filló Pál ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy az alap költségvetésével semmi probléma, a programok finanszírozása biztosított. "Megértem, hogy a Fidesz számára problémát jelent, hogy a Bajnai-kormány első száz napja pozitívan értékelhető, de az embereknek az az érdekük, hogy erős forint legyen, és a kitűzött célok megvalósuljanak" - mondta a szocialista honatya.

A régióban egyedül Magyarországon sikerült stabilizálni a munkaerőpiacot, másfél hónapja nem nőtt a munkanélküliség - hangsúlyozta Filló Pál. Elindultak azok a programok, amelyek az alulképzett fiataloknak adnak alapképzettséget - tette hozzá.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk

Koronavírusos a Suzuki-gyár két dolgozója

A fertőzött dolgozóval kapcsolatba kerülő kollégák házi karanténba kerültek- közölte a cég. Teljes cikk

Kevés dolgozó választja az egészségügyi cafetériát

A szakértő szerint a magyar embereknek még mindig rossz az öngondoskodási hajlandósága. Teljes cikk