Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Összevitatkoztak a pártok a nyugdíjakon

Soltész Miklós szerint a nyugdíjak kifizethetősége miatt volt szükség a nyugdíjpénzek államosítására, az MSZP szerint ez nem lehetett az ok.

Az év eleji nyugdíjemelésnek és az alacsony inflációnak köszönhetően a nyugdíjak vásárlóértéke éves szinten 3,2-3,4 százalékkal nőhet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Soltész Miklós azt mondta, hogy évek óta nem volt ilyen mértékű vásárlóérték-emelkedés.

Szólt arról, hogy 2010-ben a kormányváltáskor három célt fogalmaztak meg az idősek ügyében: a nyugdíjak kifizethetőségét, a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú fenntarthatóságát, valamint az időskori aktvitás erősítését.

2010 júniusában azzal szembesültek, hogy a nyugdíjkasszából 350 milliárd forint hiányzik. Ez veszélyeztette a nyugdíjak kifizethetőségét, ezért megszüntették a kötelező magánnyugdíjpénztárakat. Ez fontos volt ahhoz, hogy a nyugdíjrendszert fenntarthassák - mondta Soltész Miklós, hozzátéve, hogy emellett átalakították a korhatár előtti ellátásokat.

Korózs Lajos, az MSZP párt elnökségi tagja közleményében erre úgy reagált: nem igaz, hogy ez a pénz hiányzott a nyugdíjkasszából, mivel a költségvetési törvény alapján a nyugdíjkassza mindig nullszaldós. Jelezte ugyanakkor, hogy a 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári megtakarításból a már csak 219 milliárd áll rendelkezésre, és feltette a kérdést: "Hol van a pénz?". Az MSZP szerint az Orbán-kormány politikája miatt a nyugdíjasok összességében vesztesei az elmúlt három és fél évnek.

Soltész azt is közölte, a kormányzás első két évében a cél a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése volt, most pedig már vásárlóérték-emelkedés is tapasztalható – ugyanis az infláció idén alacsonyabb volt a tavaly jósoltnál. Megjegyezte, hogy ez a nyugdíjszerű ellátásokat is érinti.

Erre a szocialista Kórózs Lajos úgy válaszolt, dicsérendő lenne, ha valóban emelkedne a nyugdíjak vásárlóértéke, de a múlt évben 283 milliárd forinttal kellett többet fizetni a magas infláció miatt: ebből gyógyszerre 17 milliárd, gyógyászati szolgáltatásra 11,5 milliárd, pénzügyi szolgáltatásokra 130 milliárd jutott. Ezzel szemben a teljes rezsicsökkentés hatása csupán 157 milliárd forint.

„Jövőre a nyugdíjasok megélhetése is könnyebb lesz” - monda csütörtöki sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella közölte: 2014-ben 2,4 százalékkal, vagyis a tervezett infláció mértékével emelkednek a nyugdíjak, ahogy azt a költségvetési javaslat is tartalmazza.

Selmeczi Gabriella emlékeztetett: pártja még a legutóbbi választási kampányban ígéretet tett arra, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányokkal ellentétben nem fogad el vagy hajt végre a nyugdíjasok terheit növelő intézkedéseket, és ezt be is tartotta - fűzte hozzá.

Az Együtt-PM szerint azonban Selmeczi Gabriella idősügyben sem mond igazat. A Fidesz állításával ellentétben nem megvédte, hanem meghurcolta és nyomorba taszította nyugdíjasok százezreit, rokkantnyugdíjasok tízezreit - reagált az Együtt-PM csütörtöki közleményében Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatójára.

A választási szövetség hangsúlyozta: a Fidesz leállította a Bajnai-kormány által elindított nyugdíjkorrekciós programot, szétverte a hosszú távon is fenntartható nyugdíjrendszer alapjait. Emellett lerombolta a rokkantnyugdíj-rendszert, fogyatékossággal élők tízezreit szomorította és alázta meg, hozta jogorvoslati lehetőség nélküli, kiszámíthatatlan, függő helyzetbe. Az Együtt-PM szerint a Fideszt nem érdekli az idősek sorsa, csak akkor szól a nyugdíjasokhoz, ha közelednek a választások.

Az ellenzéki párt ezzel szemben kormányra kerülése esetén garantálná a nyugdíjak értékállóságát és a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémiumot, újraindítaná a nyugdíjkorrekciós programot, ismét ingyenessé tenné a 65 éven felülieknek az ingyenes közösségi közlekedést és megszüntetnék a korhatár feletti nyugdíjasoknál a munkavállalás tilalmát.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kétmilliárd forinttal emelkedik a családi pótlékokra fordítható költségvetési keret

Rétvári Bence beszélt a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről is. Teljes cikk

Megszállják az ellenőrök az aquaparkokat, nyári táborokat is

A hatósági szakemberek hosszú ideje visszatérő vendégnek számítanak a nyári nyitás előtt álló kaland- és aquaparkokban. Az Innovációs és... Teljes cikk

Ingyenes informatikai kurzus indul nők számára

‍A kurzus részidős, így akár munka mellett vagy a kisgyermekkel otthon töltött idő alatt is elvégezhető. Teljes cikk