Megjelent: 10 éve

Óvodák kontra dolgozó szülők: rémálom a nyári szünet?

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint az óvodák egy hónapos bezárása törvénysértő, mert az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra, így valójában egyetlen intézményben sem lehetne nyári szünetet tartani - cikkezik a Népszabadság.

Az óvodák nyáron csak egy hónapra zárnak be, de június elején-közepén megváltozik a munkarendjük. Úgynevezett összevont csoportokkal üzemelnek, vagyis a gyerekekre nem a megszokott óvónőjük vigyáz és nem csak velük egyidős társaik között vannak. Néhány óvodában fel is hívják a szülők fi gyelmét arra, hogy ebben az időszakban lehetőleg ne vigyék be a gyerekeket, mert "nem tesz jót nekik". Négy hétre pedig - ami alig kevesebb egy átlagos munkavállaló teljes évi szabadságánál - bezárnak.

Ez a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint törvénysértő. A család és a munkahely összehangolásának megteremtése uniós elvárás, az iskolák és óvodák bezárása ezt megsérti. Az egyesület szerint az óvodákban nem lehetne nyári szünetet tartani, mert az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szerint ha egész nyáron nyitva lenne az összes óvoda, azt biztosan nem bírnák anyagilag az önkormányzatok. Ráadásul az óvodáknak nyáron kötelező festést és nagytakarítást tartani, és az óvónőknek is jár a szabadság, ugyanakkor maximum háromhetes nyári szünetet tartana ideálisnak.

Az óvodai ellátás főként a dolgozó szülőknek fontos: a cégek manapság ugyanis nem nézik jó szemmel, ha valaki sokat hiányzik a munkahelyéről, mert nem tudja hova tenni a gyereket. Ráadásul az Életminőség a változó Európában című kutatás szerint Magyarországon több mint 45 óra hetente a munkaidő, míg Svédországban csak 37. A magyarok 32 százaléka mondta, hogy gyakran kell túlóráznia úgy, hogy a nap elején még úgy tudja, nem kell tovább maradnia.

Népszabadság


  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter