Megjelent: 10 éve

Pálinkás: Veszélyesek lehetnek a felsőoktatási rangsorok

Pálinkás József szerint a felsőoktatási rangsorok nem relevánsak, de sok mindent elárulnak, ugyanakkor lehetnek bizonyos kérdésben reálisak, de akár veszélyesek is - írja a 168ora.hu.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Debreceni Egyetem napján az egyetemi rangsorokról tartott előadásában egykori elődjét, Eötvös Loránd akadémiai elnököt idézte, aki szerint "az egyetemi kérdés személyi kérdés". Erre utalva hangsúlyozta: az egyetem minősége a tanári-oktatói kar minőségétől, ismertségétől függ. Az elismert oktatókkal rendelkező egyetemeknek nagyobb a vonzereje a diákok körében, más kérdés, hogy az egyetem maga választhatja ki a diákjait, vagy "egy rákényszerített rendszer, ilyen-olyan lista alapján". "A világ nagy egyetemei maguk választanak" - jegyezte meg az MTA elnöke.

Pálinkás József szerint az egyetemi rangsorok egy sajátos globális, regionális, nemzeti versenyről szólnak, amire inkább a médiának, mint az egyetemeknek van szüksége. Arra a kérdésre, hogy reálisak, relevánsak-e ezek a rangsorok, Pálinkás József két választ adott: nem, de sok mindent elmondanak, illetve igen, de leegyszerűsítenek, és veszélyesek is lehetnek.

Az akadémia elnöke az egyetemi rangsorok legnagyobb hibájának azt tartja, hogy "különböző szempontokat egy aggregált adattal hoznak össze", majd ebből alakítanak ki egy számot. Ugyanakkor a mutatók súlyozásával játszadozva tetszőleges sorrend felállítható. Véleménye szerint, csak a több szempontú, reális és az összehasonlítható értékelés lehet hasznos.

"Munkára, türelemre, következetességre és stabilitásra van szükség" - mutatott rá az MTI szerint Pálinkás József, megjegyezve, hogy a tudományos kiválóság és az oktatási eredményesség az a két szempont, amelynek érvényesülnie kell a felsőoktatásban.

Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora emlékezetett arra, hogy az egységes egyetem 2000-ben történt létrejötte óta minden február első szombatja az egyetem napja Debrecenben.

168ora.hu/edupress.hu
  • 2022.08.24Babér Szeminárium Közelít a tanulmányi időszak, ezzel együtt pedig megszaporodnak a szakképzési munkaszerződéssel, tanulószerződéssel, hallgatói munkaszerződéssel, a duális képzéssel és a tanulók foglalkoztatásának lehetőségeivel kapcsolatos szakmai kérdések is. Augusztus 24-én a BaBér meghívott előadója, Greskóné Koller Krisztina gyakorlati példákon keresztül ad árnyalt képet a témáról online előadása során. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.11.07Scrum szimuláció, avagy agilitás a gyakorlatban Hogyan tanulható meg a rugalmas vállalati működés kockázatmentesen? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook