Megjelent: 9 éve

Pálinkás: Veszélyesek lehetnek a felsőoktatási rangsorok

Pálinkás József szerint a felsőoktatási rangsorok nem relevánsak, de sok mindent elárulnak, ugyanakkor lehetnek bizonyos kérdésben reálisak, de akár veszélyesek is - írja a 168ora.hu.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Debreceni Egyetem napján az egyetemi rangsorokról tartott előadásában egykori elődjét, Eötvös Loránd akadémiai elnököt idézte, aki szerint "az egyetemi kérdés személyi kérdés". Erre utalva hangsúlyozta: az egyetem minősége a tanári-oktatói kar minőségétől, ismertségétől függ. Az elismert oktatókkal rendelkező egyetemeknek nagyobb a vonzereje a diákok körében, más kérdés, hogy az egyetem maga választhatja ki a diákjait, vagy "egy rákényszerített rendszer, ilyen-olyan lista alapján". "A világ nagy egyetemei maguk választanak" - jegyezte meg az MTA elnöke.

Pálinkás József szerint az egyetemi rangsorok egy sajátos globális, regionális, nemzeti versenyről szólnak, amire inkább a médiának, mint az egyetemeknek van szüksége. Arra a kérdésre, hogy reálisak, relevánsak-e ezek a rangsorok, Pálinkás József két választ adott: nem, de sok mindent elmondanak, illetve igen, de leegyszerűsítenek, és veszélyesek is lehetnek.

Az akadémia elnöke az egyetemi rangsorok legnagyobb hibájának azt tartja, hogy "különböző szempontokat egy aggregált adattal hoznak össze", majd ebből alakítanak ki egy számot. Ugyanakkor a mutatók súlyozásával játszadozva tetszőleges sorrend felállítható. Véleménye szerint, csak a több szempontú, reális és az összehasonlítható értékelés lehet hasznos.

"Munkára, türelemre, következetességre és stabilitásra van szükség" - mutatott rá az MTI szerint Pálinkás József, megjegyezve, hogy a tudományos kiválóság és az oktatási eredményesség az a két szempont, amelynek érvényesülnie kell a felsőoktatásban.

Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora emlékezetett arra, hogy az egységes egyetem 2000-ben történt létrejötte óta minden február első szombatja az egyetem napja Debrecenben.

168ora.hu/edupress.hu
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter