Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Pénzügyi, morális és szakmai válság sújtja az építőipart

Változásra van szükség az építőiparban, mert súlyos pénzügyi, morális és szakmai válság sújtja - mondta Koósz Mátyás, a Magyar Mérnök Együttműködés Egyesület elnöke pénteken Baján.

Az egyesület elnöke az augusztus 31-től szeptember 2-ig tartó Nyári Szabadegyetem megnyitóján hangsúlyozta: az egyesület küldetésével összhangban azért hívták össze a bajai tanácskozást, hogy felhívják az építőipart sújtó gondokra a figyelmet.

Véleménye szerint az építőipar jelenlegi helyzete nem egyedül a 2008-as gazdasági világválság következménye, sokkal inkább egy olyan folyamatról van szó, amelyben megkülönböztetett felelősség terheli az elmúlt 20 év ágazati vezetőit.

Az építőipari ágazatot jellemző káosz egyértelmű jele az egységes fogalmi rendszer hiánya, ami a szerződéses feltételrendszerek, a költségkalkuláció, a munkaköri leírás, az általános szakmai iránynormák és szabványértelmezések eltérő, önkényes értelmezésében nyilvánul meg - mondta Koósz Mátyás.

Kiemelte: a szakma belső világát háttéralkuk, és korrupciógyanús ügyletek szövik át, miközben az ágazat vezetői nem képesek a szakmai társadalom védelmére, következetes érdekérvényesítésének felvállalására.

Koósz Mátyás leszögezte: a háromnapos rendezvénnyel útjára szeretnék indítani a szabadegyetemen megjelent mérnökhallgatókkal összefogva a magyar építőipari stratégia megalkotását.

Szabó Zsolt, a Magyar Fejlesztési Bank főmunkatársa előadásában emlékeztetett arra, hogy a 2007-2008-ban indult gazdasági világválság utolsó szakaszához ért. Az építőipari cégek körében végzett reprezentatív felmérésük szerint az ágazat 2011 őszétől optimistább a jövő tekintetében.

Elmondta, hogy a nyelvtudás hiánya, valamint a külföldi pályázati lehetőségek hiányos ismeretén kívül is több oka van annak, hogy az építőipari ágazatok kiszorulóban vannak a külföldi piacokról, így többségük számára csak a hazai piac maradt a főbb értékesítési terület.

A bajai háromnapos Nyári Szabadegyetemen megjelent tervezők, mérnökhallgatók és kivitelezők az építőipar különböző területeiről hallhatnak előadásokat.


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bevetették magukat az önkormányzatok a munkahelyek és a munkavállalók védelméért

Padlóra ragasztható matricákkal segítik Budapesten, hogy az élelmiszerboltokban a vásárlók megfelelő távolságot tartsanak egymástól a... Teljes cikk

Nem csökkenti a produktivitást a home office

Egy norvég kutatás szerint nem csökkenti a csapatmunka produktivitását az otthoni munkavégzés, sőt, egyes esetekben még hatékonyabb is lehet. Teljes cikk

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Hárommillió fölé emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten az új... Teljes cikk