Megjelent: 12 éve

Per fenyegeti a Gazdasági Minisztériumot

Kész feljelenteni a Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete (Vedosz) a Gazdasági és Közlekedésügyi Minisztériumot, amennyiben a tárca vezetője, Kóka János nem orvosolja a MÁV Kórház dolgozóinak elbocsátásainál tapasztalt törvénytelenségeket - tolmácsolja Prókay Sándorné, a Vedosz ügyvezető alelnökének szavait a HírTV.

A napokban több mint 100 kórházi dolgozó kapott olyan felmondólevelet, amelyben tudatják, hogy az idei évre járó szabadság része a felmondási idejüknek. Ez azonban ellentétes a munka törvénykönyvével: a felmondási idő kizárólag a munkavállalónak járó szabadság letöltése után kezdődhet meg.

Prókay Sándorné állítása alapján a Budai MÁV Kórházban is törvénytelenségek tapasztalhatók. A megmaradt dolgozók például egy összegben megkapták az idei szabadnapjaik után járó bért (azaz ebben az évben már nem pihenhetnek), holott a törvény szava szerint a szabadság pénzbeli megváltására nincs lehetőség.

Az sem teljesen világos, hogy ki járhat el a MÁV kórházi elbocsátások, illetve áthelyezések ügyében, ha az intézmény vezetője akadályoztatva van. Csoportos létszámleépítéseknél ugyanis csak ilyen tisztséget betöltő személy jogosult intézkedni, a kórház főigazgatója azonban betegszabadságát tölti, következésképp csakis felettese, a miniszter hitelesítheti aláírásával a felmondásokat. Ennek ellenére a MÁV Kórház felmondóleveleit egy területi megbízott írta alá.

A Központi és a Budai MÁV Kórházat a BM Kórházzal, a volt Honvéd Kórházzal és az Országos Gyógyintézeti Központtal vonták össze a július 1-jétől működő Állami Egészségügyi Központba. Az elődintézményekben összesen 5400-an dolgoztak, az összevonás következtében hivatalosan 2400, egyes források szerint azonban 2700-2800 dolgozótól válnak meg. A két MÁV kórház csaknem 1000 elbocsátott dolgozójával kapcsolatos teendők továbbra is a korábbi fenntartó, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium feladata - tudatja a HírTV.


  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter