Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Pótlék híján sztrájkolnak a vámosok

Holecz Gábor hozzátette: a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó törvény meghatározza a hivatásosok tervszerű előmenetelének rendjét, azonban ezt sem tartják be a korlátozott pénzügyi lehetőségek miatt. Így tömegesen fordul elő olyan eset, amikor egy finánc elvégzi a főiskolát, s a törvény szerint előre kellene sorolni, de ezt mégsem teszik meg - mondta.

Diszkriminatív gyakorlat

A 3300 tagot tömörítő reprezentatív szakszervezet szerint diszkriminatív, hogy a vám- és pénzügyőrségnél dolgozó 5800 hivatásos pótléka - bár ugyanazt a munkát végzik - kevesebb a többi fegyveres szerv tagjának pótlékától. Hiába dolgoznak a vám- és pénzügyőrség nyomozói milliárdos nyomozásokban, hiába derítenek fel milliárdos adócsalásokat hetente, hiába dolgoznak ugyanazon büntetőeljárási törvény alapján, mint a rendőrök, a nyomozati pótlékuk mindössze 20 százalék, miközben a rendőrnyomozók 65 százalékos nyomozati pótlékot kapnak - hangsúlyozta. Példaként hozta még a szakszervezeti vezető a 45 százalékos közterületi pótlékot, amit a rendőrök megkapnak, míg az ugyancsak közterületi szolgálatot ellátó vám- és pénzügyőrök nem. De nem részesül különleges bevetési pótlékban a Merkúr bevetési egység sem, ellentétben a rendőrség hasonló szervezeteivel.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól az elmúlt két évben már többször is kértük, hogy rendezze a pótlékaink körüli anomáliákat, azaz nyissa meg a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó törvény különös részét, amely a pénzügyőrökre vonatkozik. A rendőrség és határőrség integrációjakor azonban ezt megtette az IRM - mondta. Holecz Gábor hozzátette: ha nem kapnak választ az IRM-től, akkor másfél hónapon belül demonstrációt is szerveznek, és kérik a többi fegyveres és rendvédelmi szerv szakszervezetét, hogy vegyenek részt azon, támogassák a VPFSZ-et.

Az IRM várakoztat

Az IRM nem reagált azokra a szakszervezeti javaslatokra sem, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó törvényben a vám- és pénzügyőrséget érintő módosításokat vezessék át, tekintettel az időközben bekövetkezett szervezeti változásokra. A szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordult a pótlékolásra vonatkozó diszkriminatív rendelkezések miatt.

Holecz Gábor beszámolt egy jelentős érdekvédelmi diplomáciai sikerről is: a Pénzügyi Dolgozók Európai Uniója szeptemberben Budapesten rendezi 2008. évi kongresszusát, tizenhét ország szakszervezetének vezetője részvételével. A szakszervezeti szövetségnek Európa-szerte 370 ezer tagja van.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter