Megjelent: 10 éve

Rendes munkáltatók a Hungaroringen

Szükségesek és hosszú távon eredményesek is a főmunkaidőn túli, hétvégi és a munkaszüneti napi ellenőrzések, ezt támasztják alá az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hétvégi ellenőrzésének tapasztalatai.

A legális foglalkoztatás szempontjából pozitív mérleggel záruló munkaügyi ellenőrzés keretein belül, a háromnapos Formula I. Magyar Nagydíj ideje alatt összesen 37 munkáltató 393 munkavállalójának foglalkoztatását vizsgálta az OMMF.

"Feketefoglalkoztatást" összesen 4 munkáltató esetében, 28 munkavállalót érintően állapítottak meg a felügyelők, ami az ellenőrzött munkavállalók 7 százalékát jelenti. Jól érzékeltetik a javulás mértékét a tavalyi adatok, 2008-ban a Magyar Nagydíj idején a vizsgált munkavállalók 48 százaléka (!) dolgozott feketén.

További pozitív tapasztalat, hogy a Hungaroring belső területén egyetlen munkavállalót sem dolgoztattak feketén, sőt, az ellenőrzések idején több, jogkövető munkáltató is jelezte, már megfizették a "tanulópénzt" a tavalyi versenyen. A munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül dolgozó munkavállalók mindegyikéért a sportlétesítmény külső területén lévő vagyonvédelmi kereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozások feleltek.

A feketefoglalkoztatással érintett munkavállalók nagy részénél hiányosan kitöltött, vagy dátumbejegyzés nélküli alkalmi munkavállalói könyv volt az ellenőrzés időpontjában.

A jogkövető munkáltatói magatartás térnyerésében a hétvégeken, pihenőnapokon sem szünetelő felügyelői munka visszatartó ereje mellett komoly szerepe volt a megelőzésnek is. Például az Önkormányzat honlapján megjelenített fontosabb munkaügyi előírásoknak, valamint annak, hogy a Hungaroring Szervező Bizottsági ülésein többször elhangzottak a munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó, a munkáltatók által betartandó előírások.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter