Megjelent: 11 éve

Rendes munkáltatók a Hungaroringen

Szükségesek és hosszú távon eredményesek is a főmunkaidőn túli, hétvégi és a munkaszüneti napi ellenőrzések, ezt támasztják alá az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hétvégi ellenőrzésének tapasztalatai.

A legális foglalkoztatás szempontjából pozitív mérleggel záruló munkaügyi ellenőrzés keretein belül, a háromnapos Formula I. Magyar Nagydíj ideje alatt összesen 37 munkáltató 393 munkavállalójának foglalkoztatását vizsgálta az OMMF.

"Feketefoglalkoztatást" összesen 4 munkáltató esetében, 28 munkavállalót érintően állapítottak meg a felügyelők, ami az ellenőrzött munkavállalók 7 százalékát jelenti. Jól érzékeltetik a javulás mértékét a tavalyi adatok, 2008-ban a Magyar Nagydíj idején a vizsgált munkavállalók 48 százaléka (!) dolgozott feketén.

További pozitív tapasztalat, hogy a Hungaroring belső területén egyetlen munkavállalót sem dolgoztattak feketén, sőt, az ellenőrzések idején több, jogkövető munkáltató is jelezte, már megfizették a "tanulópénzt" a tavalyi versenyen. A munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül dolgozó munkavállalók mindegyikéért a sportlétesítmény külső területén lévő vagyonvédelmi kereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozások feleltek.

A feketefoglalkoztatással érintett munkavállalók nagy részénél hiányosan kitöltött, vagy dátumbejegyzés nélküli alkalmi munkavállalói könyv volt az ellenőrzés időpontjában.

A jogkövető munkáltatói magatartás térnyerésében a hétvégeken, pihenőnapokon sem szünetelő felügyelői munka visszatartó ereje mellett komoly szerepe volt a megelőzésnek is. Például az Önkormányzat honlapján megjelenített fontosabb munkaügyi előírásoknak, valamint annak, hogy a Hungaroring Szervező Bizottsági ülésein többször elhangzottak a munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó, a munkáltatók által betartandó előírások.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter