Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Rokkantnyugdíjazással ússzák meg a nyugdíjkorhatár emelését az osztrákok

Elhamarkodottan üdvözölte korábban az osztrák nyugdíjtörekvéseket a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet. Az uniós szervezet jelentése szerint ugyanis a nyugdíjkorhatár emelését sokan rokkantsági alapon kerülik meg, arról nem is beszélve, hogy az új kormány az előző kabinet reformintézkedéseit is felpuhította - írja a Világgazdaság.

Mindez az osztrák társadalombiztosítottak szövetségének elemzéséből is jól látható, hiszen a 2000-2004 közötti időszakban a nyugdíjba vonuló férfiak és nők átlagéletkora 59,2-ről 59,8-ra, illetve 55,9-ről 56,8 évre nőtt, miközben a rokkantsági alapú nyugdíjaztatások száma a duplájára nőtt. Ezzel az 55-59 év közötti lakosságon belüli nyugdíjasok aránya már csaknem 35 százalékos, ami az OECD-átlag több mint kétszerese.

Az OECD ezért figyelmeztette Ausztriát, hogy a rokkantnyugdíjra való jogosultságot csak a valóban rászorulóknak biztosítsák. Az egyensúly érdekében továbbá meg kellene szüntetni azt a lehetőséget, amely szerint minden 57 éves vagy annál idősebb személy megtagadhatja bármely új szakmában való foglalkoztatását, ha az előző munkahelyén legalább 15 évet eltöltött - az elmúlt években ugyanis erre hivatkozva több tízezer állami alkalmazásban álló vasúti vagy postai dolgozót nyugdíjaztak idő előtt.
Follow hrportal_hu on Twitter